Babbels: Brandalarm

Column Column Babbels

Niet alles wat in de krant staat is waar. Nou ja, op de vorige regel na dan. Maar verder is het verstandig nieuwsberichten met een korreltje zout te nemen. Of, in het geval van de Telegraaf, een compleet zoutplateau.

Neem nou de kwestie rond de zoon van Femke Halsema. Volgens de Telegraaf had de knul een gewapende roofkraak gepleegd en zou de zaak al in de doofpot zitten.

De feiten lagen anders: het ging om een verlaten woonboot, hij had een alarmpistool en om de schijn van partijdigheid te vermijden behandelt Amsterdam de zaak niet zelf. Maar feiten hoeven een sensationeel Telegraaf-verhaal niet in de weg te staan, zo ook niet in het geval van Festim Lato.
Deze Albanese politicus werd vorige maand dood aangetroffen langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Lato was president van de republiek Chameria, een niet erkend postzegelstaatje tussen Albanië en Griekenland dat al jaren streeft naar onafhankelijkheid. En hij woonde al enige jaren in Afferden.

Tot zover de feiten, want die waren volgens de Telegraaf niet spectaculair genoeg. Nee, Lato zou in Afferden een leger aan het trainen zijn. Zijn villa zou zelfs al vol hebben gelegen met automatische wapens. En de gemeente Druten wist er van!

Wat daar van waar is? Weinig. Druten ontving eind 2016 een melding over enkele personen die zich rond de woning ophielden in militaire kleding en er hingen vlaggen. Toen heeft de gemeente ingegrepen en gezorgd dat deze mensen, die het huis illegaal bewoonden, vertrokken. Verder trof de politie in december 2017 bij huiszoeking twee handvuurwapens en een nepwapen aan.

Verre van voldoende om een revolutie te starten, zeker omdat de eigenaren aangehouden werden en hun wapens in beslag zijn genomen en vernietigd.

Ondanks deze feiten zullen er helaas genoeg mensen zijn die 'waar rook is, is vuur!' roepen. Dat is niet zo, waar rook is zijn vooral pyromanen. Of, zoals ze bij de Telegraaf bekend staan: journalisten.

Door Patrick Huisman