Reactie gemeente Druten nav Publicatie Telegraaf over vermoorde inwoner Afferden

Ingezonden

Ingezonden reactie van woordvoerder van de Gemeente Druten op een publicatie in de Telegraaf

AFFERDEN - Vandaag is Afferden, gemeente Druten, flink in het nieuws. De Telegraaf publiceerde vanochtend een artikel, diverse media nemen dat over. Het gaat om de vermoorde inwoner van Afferden.

In het artikel wordt beweerd dat de gemeente op de hoogte was van diverse militaire activiteiten in en rondom de woning aan de Kerkdam 2 in Afferden. Dat is niet het geval.

We hebben het artikel gelezen, de foto's en video's bekeken. De gemeente Druten heeft geen signalen gekregen dat dergelijke activiteiten plaatsvonden bij deze woning. Het is niet verboden om in uniform rond te lopen, te marcheren of te salueren. Zolang er geen machtsmiddelen worden toegepast waarvoor geen toestemming is en zolang de wet niet wordt overtreden, heeft de gemeente (ism politie) geen wettelijke basis om op te treden. We hebben zeker geen blind oog gehad en eventuele vermoedens hebben we gedeeld met gespecialiseerde instanties, maar we hebben wel een wettelijk gegronde reden nodig om nader onderzoek te doen; de wet staat de gemeente en politie niet toe om bevoegdheden toe te passen op gevoel alleen.

Controle door gemeente ism politie

Op basis van informatie heeft de politie bijvoorbeeld eind 2017 gereageerd na enkele tips over mogelijke strafbare feiten. Op grond daarvan is een controle uitgevoerd; over de aard en het resultaat doet de politie inhoudelijk geen mededelingen. Dit is mogelijk de reden dat De Telegraaf meldt dat instanties op de hoogte waren. In dat geval is het dusdanig overstijgend tav de gemeentelijke bevoegdheid dat zelfs de burgemeester hiervan niet op de hoogte is. In de periode van Corry van Rhee is de naam van de betreffende persoon niet gevallen in het overleg met Politie.

Op grond van andere informatie heeft de politie in februari 2018 de gemeente Druten bijgestaan bij een controle op overbewoning. De gemeente heeft nav signalen over bewoning in strijd met het bestemmingsplan in februari 2018 een controle uitgevoerd, ism de politie. Daarin is vastgesteld dat diverse personen in de woning verbleven met een permanent karakter. Hierop is gehandhaafd en bij latere inspectie is de eerdere situatie niet meer aangetroffen. Daarna heeft de gemeente geen signalen meer ontvangen die aanleiding gaf om op te treden.