Schriftelijke vragen Dorpslijst Afferden activiteiten Festim Lato

Politiek

AFFERDEN - Dorpslijst Afferden heeft aan de raad van de Gemeente Druten op 2 augustus schriftelijke vragen gesteld met als onderwerp Festim Lato en activiteiten Kweldam Afferden, welke hieronder te lezen zijn.

'Op 23 juli 2019 verschenen er berichten in de media over de dood van Festim Lato, bewoner/huurder van de witte woning aan de Kweldam in Afferden. Lato was zelfbenoemde president van de republiek Chameria. Vandaag, 2 augustus 2019 verschijnen er in de media meerdere berichten dat Festim Lato een eigen leger trainde in Afferden, en worden foto's gepubliceerd dat hij met vuurwapens poseert. Op Telegraaf.nl lezen wij onder andere het volgende:
- De gemeente Druten was op de hoogte van de militaire aanwezigheid binnen haar gemeentegrenzen.
- De gemeente Druten heeft het regionale overlegorgaan tegen ondermijnende criminaliteit (RIEC Oost Nederland) ingeschakeld. Als men lucht krijgt van een soortgelijk onderzoek naar Lato bij het RIEC Den Haag wordt het dossier vlug weer gesloten.
- Het pand is na een gemeentelijke inspectie ter controle op het bestemmingsplan 'wonen' enkele dagen gesloten geweest en vervolgens weer als kazerne in gebruik genomen.

Op Telegraaf.nl lezen wij dat de Tweede Kamer opheldering eist over het privéleger van de vermoorde Festim Lato. Dorpslijst Afferden heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen een aantal vragen aan het college:

Vragen:

1. Heeft de gemeente Druten na inschakelen van het RIEC Oost Nederland ooit actief navraag gedaan naar de vorderingen van het onderzoek door RIEC Oost Nederland en /of RIEC Den Haag?

2. Heeft de gemeente Druten na de controle op het bestemmingsplan 'wonen' en de her ingebruikname van de woning actief gecontroleerd rond of in de woning?

3. Wordt de woning momenteel verhuurd?

4. Waar zijn de Kosovaarse militairen, de leden van het leger in opbouw, de overige bewoners van de woning aan de Kweldam gebleven?

5. Waar zijn de wapens gebleven?

6. Is de burgemeester bereid om tijdens de eerste raadsvergadering na de het zomerreces de raad volledig bij te praten over de gebeurtenissen, de rol van de gemeente en de lessen die hier voor de toekomst geleerd zijn?

Dorpslijst Afferden, Marinka Faassen en John Reijers.'