Babbels: Afvalklacht

Column Column Babbels

Weet u nog dat ik een persoonlijke kruistocht was begonnen tegen de afval Stasi van de DAR? Ik praat u even bij. Enkele weken geleden tikten controleurs van de DAR me per brief op de vingers omdat ze naast plastic ook ander afval in mijn container hadden aangetroffen.

Klopt, dat was erg slordig en stout van me. Maar, ik had een groter probleem met het feit dat wildvreemden ongevraagd door mijn afval mogen neuzen. Onbegrijpelijk in een tijd waarin de overheid de privacy van de burger hoog in het vaandel heeft. Onze persoonsgegevens zijn heilig, maar iedereen met een DAR-hesje heeft een vrijbrief om te komen neuzen?

Dat wil er bij mij niet in, dus diende ik een officiële klacht in bij de gemeente Beuningen waar ik op gesprek mocht komen. Die ontmoeting verliep uiterst gezellig en reuze aardig en afgelopen week kreeg ik de uitslag. Op administratief niveau gaf de gemeente me een heeeeeeeeel klein beetje gelijk, maar uiteraard voor het grootste gedeelte niet. Het blijft Beuningen tenslotte.

Om een ingewikkelde verklaring kort te maken: de gemeente stelt dat het moet kunnen controleren of afval wel gescheiden wordt aangeboden. Daarom zijn de controles nodig en dus is gescheiden afval een hogere prioriteit dan de privacy van de burger. Helder, toch?

De Autoriteit Persoonsgegevens zet er vraagtekens bij, zo meldde Omroep Gelderland al op haar site. Een verslaggever had lucht gekregen van mijn verhaal en was gaan bellen. Volgens deze autoriteit moet de gemeente eerst eens kijken of er minder ingrijpende maatregelen mogelijk zijn dan privacy schending. Dat is volgens mij niet gebeurd.

Ook uit politieke hoek kreeg ik steun, voor wat het waard is. SP-voorman Jos Swartjes was aardig genoeg het voor me op te nemen en ook PvdA-fractievoorzitter Sijmen Versluijs twijfelt openlijk aan het systeem. Die twijfel deel ik en daarom ga ik nog even verder.

De ombudsman, De Autoriteit Persoonsgegevens en de gemeenteraad: ik kom eraan!

Door Patrick Huisman