Afbeelding
Foto: Wim Arts

Geocachen (2): Basisuitrusting en Mystery caches

Algemeen

Geocaching is het schatzoeken van 21ste eeuw. De komende weken belicht de Maas&Waler verschillende aspecten van het geocachen, waarbij geocachers uit Maas en Waal aan het woord komen. Ria van RAAK2012 mag zich onder de ervaren Geocachers rekenen. Zij kent na ruim 2500 gevonden caches de kneepjes van het 'vak.' Ze helpt regelmatig beginnende cachers op weg. Het beste advies dat ze kan geven is, dat je eerst met iemand meeloopt, alvorens zelf op stap te gaan.

Meelopen is vergelijkbaar met stagelopen. Onderweg leer je de verschillende type caches kennen, je maakt kennis met de termen en werkwijzen. Deze kennis helpt je vervolgens om op de lange termijn Geocachen leuk te blijven vinden. Een goed geïnformeerde Geocacher weet dat een simpele balpen bij de basisuitrusting hoort. Elke gevonden cache wordt namelijk gelogd' oftewel genoteerd in een logboekje. Verder is een goede voorbereiding van belang. Bijvoorbeeld: In de omschrijving van een cache staat al aangegeven dat er een bepaald hulpmiddel is vereist. Zo zijn er in Maas en Waal een aantal caches waar je uitsluitend bij kunt, als je een magneetstok gebruikt. Een mysterie-cache, bestaat vaak uit een puzzel, die je thuis al op moet lossen om de juiste coördinaten vast te stellen, waar de cache te vinden is.

Er zijn diverse Facebookpagina's op het gebied van Geocachen. Hierin doet men diverse oproepen om samen te gaan Geocachen. Tevens worden vragen gesteld c.q. tips gegeven aan elkaar. 'Op de pagina waar vragen over mysterie-caches kunnen worden gepost roepen mensen mijn hulp vaak in,' vertelt Ria. 'Ik heb er zelf veel opgelost en dat zien mensen. Ik geef altijd een hint en nooit zomaar de coördinaten, want dan leert iemand ervan. Bovendien wil een Geocacher nu eenmaal zelf caches vinden.'

Door Elly Hagen