Werkzaamheden Beuningse Plas.
Werkzaamheden Beuningse Plas. Foto: Wim Piels

Zandwinning: Bewoners diep teleurgesteld in gemeente

Algemeen

BEUNINGEN – De bewoners van de Jonkerstraat en kinderdorp Neerbosch zijn zwaar teleurgesteld in de houding van de gemeente Beuningen rondom het zandwinningsdossier.

'De gemeente heeft in het hele traject niets voor ons gedaan, zeer slecht gecommuniceerd en de wethouder heeft totaal geen boodschap aan ons.' Dat zeggen de woordvoerders namens de bewoners. De kwestie draait om de zandwinning die volgend jaar start in de Beuningse Plas. Bewoners van de Jonkerstraat krijgen te maken met wekelijks honderden vrachtwagens die achter hun huizen langsrijden. Een verzoek aan de gemeenteraad om dan tenminste niet in te stemmen met vrachtwagens die in de avond en in het weekend rijden vond geen gehoor bij de coalitiepartijen. De oppositie was daar wel voor.

Volgens de woordvoerders 'Kan er nu in de avonden en de weekenden gewoon doorgejakkerd worden met de vrachtwagens die ook nog eens allemaal te hard rijden: We worden nu al geconfronteerd met de vrachtwagens die het klei afvoeren en dat gaat ook niet bepaald langzaam.'

Ook het verzoek van de bewoners van Kinderdorp om de klasseerinstallatie iets op te schuiven zodat zij er minder last van zouden hebben werd door wethouder de Klein en de gemeenteraad terzijde geschoven. 'Het meest verbolgen zijn we misschien wel over de houding van wethouder De Klein. In de commissievergadering waar wij aanwezig waren liet hij zijn desinteresse in ons zo duidelijk blijken. Als zijn projectje maar door kan gaan', zo schamperen de woordvoerders namens de omwonenden.

Wethouder De Klein laat in een reactie weten dat hij de individuele belangen van omwonenden snapt maar dat in dit geval het algemeen belang moet prevaleren. Hij wijst erop dat de vrachtwagens de meest duurzame zijn die op en neer gaan rijden en overlast van stof van het zand zoveel mogelijk wordt voorkomen met allerlei maatregelen. De Klein zegt verder dat 'De klasseerinstallatie komt in de hoek van de Pieckelaan/Jonkerstraat. Daar komt extra beplanting zodat je vanaf de weg de installatie minder ziet.'

De bewoners hebben contact gezocht met het Openbaar Ministerie en de gemeente Nijmegen. Die laatste heeft het kapotte asfalt op de Hogelandseweg inmiddels gerepareerd, dat scheelt volgens de bewoners iets. Het OM zegt dat de situatie ter plekke niet in aanmerking komt voor vaste permanente flitskasten maar gaat nog wel met de omwonenden in gesprek over andere oplossingen. De omwonenden zijn inmiddels gezamenlijk naar de Raad van State gestapt en hebben beroep aangetekend om met name de verkeersbewegingen in het weekend en in de avond van tafel te krijgen.

Door Patrick Huisman