Logo demaasenwaler.nl
Dennis Hoogendoorn bij zijn portret als Rembrandt.
Dennis Hoogendoorn bij zijn portret als Rembrandt. (Foto: Canon Nederland - William Koopman. )

Ewijkenaar kruipt in de huid van Rembrandt

Ewijkenaar kruipt in de huid van Hollandse meester RembrandtEWIJK/AMSTERDAM - In Amsterdam is tot en met 4 augustus 2019 de bijzondere expositie 'Nachtwacht360' te zien. Een tentoonstelling waarin fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink een fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk de Nachtwacht presenteren. Ewijkenaar Dennis Hoogendoorn kroop voor dit unieke project in de huid van niemand minder dan de Hollandse meester zelf.

Dat juist hij met een penseel in zijn hand zou worden afgebeeld kon Hoogendoorn niet bevroeden, toen hij in zijn rol als Marketing Manager bij Canon (producent van onder meer fotocamera's en (grootformaat)printers, red.) met de initiatiefnemers van het project rond de tafel zat. 'Men zocht een sponsorpartner en kwam daarvoor uit bij Canon', legt Hoogendoorn uit. 'Bevangen door het enthousiasme van de makers zei ik onze medewerking toe. Voordat ik het wist verschoof mijn rol van achter de schermen naar voor de lens', lacht hij.

Treffende gelijkenis
De Nachtwacht 360 is een foto op het oorspronkelijke formaat van de Nachtwacht, waarin gezichten, houdingen, kostuums en attributen op een zo realistisch en authentiek mogelijke wijze zijn nagemaakt.
De mensen die voor de reproductie figureerden zijn allen, na een uitgebreid traject, op basis van hun gelijkenis met de hoofdpersonen van het meesterwerk geselecteerd. Opmerkelijk detail is dat juist de sleutelfiguur Rembrandt haast en passant gevonden werd in de persoon van Hoogendoorn.

Other side of art
Naast de reproductie van de Nachtwacht zoals we het werk kennen, kozen de makers voor hun kunstproject een andere bijzondere invalshoek: een eigen interpretatie van de keerzijde van het bekende schuttersstuk.
In deze zogenaamde 'other side of art' krijgt de toeschouwer een kijkje over de schouders van de mensen op het doek, waarbij men Rembrandt aan het werk ziet.
De doeken worden tijdens de expositie geflankeerd door ruim 35 portretten van de verschillende figuranten. Close-ups van kapitein Frans Banninck Cocq, luitenant Willem van Ruytenburch, het mysterieus belichte meisje, de schutters én de meester zelf. In deze portretreeks stond Hoogendoorn model voor een markant zelfportret van Rembrandt met baret en opengesperde ogen.

Expositie
De expositie is tot en met 4 augustus te bezoeken in het atelier van Hans Ubbink in de Van Gendthallen in Amsterdam. Vanaf 15 juli kan Hoogendoorn met trots vertellen als, naar alle waarschijnlijkheid, enige Ewijkenaar afgebeeld te zijn in Het Rijksmuseum. De reproductie is daar dan te zien als onderdeel van de tentoonstelling 'Lang Leve Rembrandt'. Zie voor meer informatie www.nachtwacht360.nl.

Nachtwacht360 is een productie van Julius Rooymans (fotografie), Hans Ubbink (styling en kleding) en Jessica Karelsen (productie).

Door Ruben Schiks

Meer berichten