Logo demaasenwaler.nl
Het volleybaltoernooi vond vorig jaar nog plaats op zand.
Het volleybaltoernooi vond vorig jaar nog plaats op zand. (Foto: Reinier Jansen)

Feest aan de oever van de Maas tijdens Maasfeesten Appeltern

APPELTERN - Aan de oever van de Maas in Appeltern worden komend weekend de Maasfeesten gehouden; een evenement met sport, spel, muziek, lekker eten en gezelligheid. De festiviteiten starten op zaterdag 13 juli met een grasvolleybaltoernooi aan het water. Op zondag staan de gezinsfietstocht en festival Mater Mosa op het programma.

Het volleybaltoernooi wordt, in tegenstelling tot eerdere jaren, gehouden op gras in plaats van zand. 'De regelgeving en de kosten omtrent aan- en afvoer van het zand, hebben ons doen besluiten om er een grasvolleybaltoernooi van te maken', aldus een van de organisatoren. 'We hoeven nu maar eenmalig kosten te maken voor een mooie egale grasmat, waar we jaren mee vooruit kunnen.'

In totaal gaan achtentwintig teams de strijd met elkaar aan. De wedstrijden starten rond 10.00 uur en rond 17.00 zijn de winnaars bekend. Tijdens en na de prijsuitreiking kunnen deelnemers en toeschouwers genieten van een hapje en drankje, waarvoor diverse food-kramen aanwezig zijn. Na afloop van de prijsuitreiking gaat het sportieve gedeelte over in een sfeervolle en feestelijke avond aan de Maas.

Gezinsfietstocht
Op zondag vindt de gezinsfietstocht plaats, met keuze uit een 20 en 40 kilometer afstand. De routes lopen ditmaal grotendeels aan de overzijde van de Maas, en voeren via rustige plattelandswegen langs idyllische plaatsen in het Brabantse land. Beide routes starten tussen 11.00 en 12.00 uur, start en finish zijn bij de Oude Loswal. Inschrijven kan nog op de dag zelf. Deelname bedraagt 4 euro, kinderen tot en met zestien jaar nemen gratis deel aan de fietstocht. Deelnemers ontvangen een versnapering voor onderweg, veerpontbonnen voor de overtocht (heen en weer) en een consumptiemunt voor het aansluitende programma van Maasfeesten Appeltern.

Mater Mosa
Vanaf 15.00 uur vindt op het festivalterrein het tweejaarlijkse evenement Mater Mosa plaats, met als thema voedselverspilling. Die middag staan er aan de oever van de Maas vijf kookeilanden opgesteld, waar kookworkshops worden gegeven onder leiding van koks. De gerechtjes worden gemaakt van ingrediënten die de deelnemers zelf meebrengen én met eerder ingezamelde producten. Ook de oogst van de dorpsmoestuin wordt ingezet.

Primeur
Muziek is er van dj Geert, zangkoor Hullie en dweilorkest Altèd te Loat. Daarnaast kan men genieten van een heuse primeur: een try-out van een nummer van het openlucht muziektheater 'Uit de schaduw van Appeltern'. Hierbij verschijnt een groot deel van de cast in de kostuums, zoals ook gebruikt gaan worden bij de voorstellingen die in september bij de Heerlijkheid Appeltern worden uitgevoerd. Voor de kinderen staan leuke attracties opgesteld, waaronder een opblaaszwembad van maar liefst 100 m2.

Voor meer informatie over de Maasfeesten en het programma, zie: mooi-appeltern.nl.

Meer berichten