Logo demaasenwaler.nl
Twee Rode Kruis vrijwilligers aan het werk tijdens het Oafers Weekend.
Twee Rode Kruis vrijwilligers aan het werk tijdens het Oafers Weekend. (Foto: John van Gelder)

Blarenpoli Druten prikt en plakt

DRUTEN – Ruim 800 Rode Kruis vrijwilligers zetten zich komende week weer belangeloos in voor de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. In Druten zijn dat er rond de twintig, die actief zijn op de zogenoemde Blarenpoli in d'n Bogerd. 'Die week is voor ons een van de hoogtepunten van het jaar', vertelt Rianne Bröcker, voorzitter van het Rode Kruis afdeling West Maas en Waal en omgeving. 'Ook hier heerst het Vierdaagse-virus', vult Hanneke van Wichen haar lachend aan.

Vrijwilliger zijn op de Blarenpoli is zeker geen luizenbaantje. Vorig jaar meldden zich in Druten rond de 300 wandelaars voor een behandeling, verdeeld over vier dagen. En dat is aardig doorwerken. 'De Blarenpoli is van maandag- tot donderdagavond geopend van 16.00 tot 21.00 uur. We hebben dertien bedden, en elke avond rond de achttien mensen paraat. De meesten van hen zijn overdag 'gewoon' aan het werk. Kun je nagaan hoe pittig, maar ook hoe bijzonder die week is', aldus Rianne.

Goede sfeer
'Het is een geroutineerd clubje vrijwilligers', legt Lucie van Kampen uit. 'Iedereen is zo goed op elkaar ingespeeld. Daarbij heerst er een ontzettend fijne sfeer, zowel tussen de vrijwilligers onderling als met de wandelaars. Het is elk jaar opnieuw een weerzien van bekenden.' Het Rode Kruis beheert de Drutense Blarenpoli al voor het achtste jaar. En elk jaar weten meer wandelaars de faciliteit te vinden. 'Het grote verschil met het werken 'op de route' is dat er hier minder druk achter zit', legt Rianne uit. 'Mensen hebben hun kilometers er op zitten, zijn vaak al even thuis geweest. Er is meer rust. En ja, de wachttijden zijn soms langer dan men zou willen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. We willen elke wandelaar de tijd geven. Met de één ben je twee uur bezig, en een ander staat met een kwartier weer buiten.'

Bewondering
Het overgrote deel van de bezoekers komt naar de poli met een of meerdere blaren, die relatief eenvoudig te behandelen zijn. Andere veelvoorkomende kwalen zijn onder meer asfaltuitslag en een tekort aan voeding. 'Toch heb je elk jaar ook mensen van wie je denkt, hoe is het mogelijk dat jij nog kunt lopen. Ik denk dat ik voor alle vrijwilligers spreek als ik zeg dat we ongelofelijk veel bewondering hebben voor de wandelaars', aldus Lucie.

Tot slot heeft Hanneke nog enkele tips voor de deelnemers: 'Gebruik géén blarenpleisters. Die zijn bedoeld voor een dagje winkelen, maar niet om de Vierdaagse mee te lopen. Doe bovendien lange sokken aan, geen hielsokken, en trek ze desnoods binnenstebuiten aan om geen last te hebben van eventuele naden. Tot slot: eet en drink genoeg.'

Openingstijden
De Blarenpoli in d'n Bogerd is bemand van maandag 15 tot en met donderdag 18 juli van 16.00 tot 21.00 uur. In tegenstelling tot eerdere jaren is er dit jaar geen masseur aanwezig. Maandag wordt er 'preventief geplakt'. 'Wanneer dat goed gebeurd is, kun je er gerust de hele week mee vooruit', geeft Rianne aan. 'En mochten de pleisters loslaten; een scheutje wasbenzine doet wonderen.' Hoewel de Blarenpoli een gratis dienst is, wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.

Meer berichten