Logo demaasenwaler.nl
Foto: De Kom

Samenwerking De Kom en Plus supermarkt

DRUTEN - Leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs van SO/VSO De Kom kunnen sinds enige tijd stagelopen bij lokale bedrijven en instellingen. Ze zijn onder meer actief bij supermarkt Plus in Druten, 's Heeren Loo en basisschool De Kubus. Vorige week was de laatste stagedag voor dit schooljaar. Wegens de positieve resultaten wordt de samenwerking voor minimaal een jaar verlengd.

Tijdens de schoolloopbaan maken de leerlingen van de Kom op 12-jarige leeftijd de overstap naar het VSO, de afkorting voor Voortgezet Speciaal Onderwijs. Hier staat het aanleren van werknemers-vaardigheden centraal. Dat proces verloopt in stappen, waarbij de basis voor de leerlingen wordt gelegd tijdens het uitvoeren van allerlei klusjes in de klas zoals borden uitdelen bij het eten, afwassen, jassen en tassen uitdelen, etc. Daarnaast volgen de leerlingen op school ook verschillende praktijkvakken, zoals techniek, koken en groen. Uiteindelijk gaan de leerlingen ook stage lopen, eerst intern, waarbij ze b.v. de catering verzorgen, koffie/thee serveren, de was opvouwen en oud papier ophalen. Tot slot proberen we voor alle leerlingen ook een externe stage te regelen, waarbij ze naast de werknemersvaardigheden ook op sociaal gebied veel leren in de omgang met "collega's", klanten, o.a. en waardoor ze in het "echte leven" hebben kunnen participeren.
Dat is de reden waarom men bij de Kom zo blij is met de mogelijkheden die o.a. deze supermarkt Plus biedt aan de leerlingen.

Werkzaamheden
In 2018 zijn in Druten de eerste contacten gelegd tussen filiaalhouder George Lenssen van supermarkt Plus en de stagecoördinatoren van de Kom. De inzet van de eerste gesprekken was een mogelijkheid te vinden om de leerlingen van de school in de praktijk werknemersvaardigheden te laten oefenen. Al snel waren beide partijen het met elkaar eens en werden afspraken gemaakt hoe dit aan te pakken. Een keer per week komt een aantal leerlingen samen met een begeleider van de Kom naar de Plus om allerlei taken binnen de supermarkt uit te voeren. Daarbij gaat het niet alleen om het schoonhouden van de winkel, maar vooral om het aanvullen van de voorraad, het spiegelen van de producten in de schappen, het doorvoeren van het fifo systeem wat staat voor first-in-first-out en betekent dat de producten die het eerst zijn ontvangen vooraan moeten staan in de schappen zodat als eerste worden verkocht, etc. Vorige week was de laatste stagedag voor de leerlingen van de Kom voor dit schooljaar. Het mooie nieuws is dat beide partijen zeer tevreden waren over de samenwerking wat ervoor gezorgd heeft dat de samenwerking in ieder geval met een jaar is verlengd.

Andere locaties
Ook op andere plaatsen kunnen de leerlingen van de Kom stage mogen lopen. Basisschool de Kubus en 's Heeren Loo bieden leerlingen ook de gelegenheid om vaardigheden in de praktijk op te doen. Zowel in het kdv van de Kubus, het kinderdagverblijf als in het integraal kind centrum. Tot slot wordt de tuin van de Kubus ook door leerlingen van de Kom verzorgd.

Bij 's Heeren Loo hebben de leerlingen weer andere mogelijkheden en leren ze bedden opmaken, wat een deel is voor het vak van verzorger. Ook deze samenwerking loopt naar ieders tevredenheid en zal volgend schooljaar een vervolg
krijgen.

Fijne samenwerking
Bij De Kom is men blij met de mogelijkheden die de supermarkt en de zorg- en onderwijsinstelling bieden aan de leerlingen. 'Dit zijn erg mooie voorbeelden van prima integratie en participatie van leerlingen van leerlingen van de Kom in het reguliere leven', aldus een woordvoerder van de school. De school wil de partners dan ook bedanken voor de fijne samenwerking. 

Bedrijven of instellingen die ook mogelijkheden zien voor een samenwerking, kunnen contact opnemen met de school.

Meer berichten