Babbels: Leegverkoop

Column Column Babbels

Zal ik eens een voorspelling doen? Over zo'n vijf jaar telt de gemeente Beuningen nog één kerkgebouw nog dat daadwerkelijk dienst doet als kerk. De overige kerken zijn dan niet meer dan mooie panden.

Aan deze claim ligt bitter weinig hemels visioen ten grondslag, hooguit boerenverstand. Het aantal kerkgangers loopt zo hard terug dat het niet rendabel is alle dorpskerken open te houden. Beuningen zelf hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken, maar de kerk in Winssen gaat al op 1 januari dicht en Ewijk en Weurt wacht uiteindelijk eenzelfde lot.

Beuningen Nu & Morgen sneed de leegloop aan bij het college van B&W. De partij wilde bij hoge uitzondering kerk en staat eens niet van elkaar scheiden. De gemeente dient zich te bemoeien met de bestemming van die lege panden. Niet onterecht: kerken zijn centraal gelegen en beeldbepalend, daar moet je verstandig mee omgaan. Al was het maar om Drutense praktijken te voorkomen. Daar ging het kerkbestuur afgelopen jaar voor het grote geld door de lege kerken van Afferden en Deest aan de hoogste bieder te verkopen. Inclusief bijna alle kostbare en dierbare relikwieen, tot verdriet van de gelovigen.

De kerkgemeenschap van Winssen pakt het anders aan en hield afgelopen week een kerkbijeenkomst om te praten over de toekomst van het pand en de gemeenschap. Er waren best wat gemeenteleden, maar niet één gemeenteraadslid en dat is onbegrijpelijk voor een onderwerp dat iedere politieke partij aan zou moeten gaan. Straks komen er plannen van het kerkbestuur waar de politiek zich niet in kan vinden en schreeuwen ze weer moord en brand terwijl ze ook direct mee hadden kunnen denken.

De avond werd afgesloten door pastoor Ruud Roefs die de aanwezigen meegaf dat de kerk niet in de stenen zit, maar in de mensen. Prachtig hoor, maar die stenen kunnen een verdomd groot blok aan het katholieke been worden.