Babbels

Column Column Babbels

Prullen-bullebak

Afgelopen week kreeg ik post van afvalverwerker DAR. Het begon amicaal genoeg: "Beste bewoner, misschien kent u ons nog? Wij zijn de afvalcoaches." En daarna ging het al snel mis, want ik had kennelijk meer dan alleen plastic in de container gegooid.

Dat hadden ze gezien, want ze hadden de bak even doorgelicht toen ik niet thuis was. Echt, als ik hen tijdens dat gesnuffel had betrapt, zou er nog meer ander afval in die container beland zijn.

Het blijft bezopen dat we in Nederland te maken hebben met een berg aan privacyregels, zeker nu de AVG van kracht is… Maar kennelijk is iemand betalen om in andermans afval te rommelen geen probleem?

Toen ik naar de DAR belde om te klagen, kreeg ik één of andere hoge pief aan de lijn die niet begreep waar ik me zo druk om maakte want "ik mocht bij hem heus ook wel in zijn afval komen snuffelen". Dat klonk bijna als een oneerbaar voorstel wat ik naast me neer leg, want de DAR zit niet achter dit bizarre beleid. Dat is de gemeente Beuningen en daar mag ik binnenkort op gesprek met de klachtencoördinator of zoiets.

Die gaat ongetwijfeld melden dat juridisch gezien alles keurig is dichtgetimmerd. Dat een afvalcoach heus wel de plastic verpakkingen van de seksspeeltjes van Esmeralda mag zien. En dat de afvalcoach eerder kan weten dan je eigen familie dat je zwanger bent is alleen maar leuk, toch? Onbegrijpelijk en onverteerbaar.

Begrijp me goed: ik weet dat ik fout zat en dat we qua afval scheiden allemaal nog veel kunnen leren. Maar om me te laten intimideren door een stel prullen-bullebakken? Ik laat in dit geval privacy iets zwaarder wegen dan de belangen van de DAR en de gemeente Beuningen als u het niet erg vindt.

Wat de uitkomst ook wordt, ik zet voorlopig nog even door en ben benieuwd naar uw ervaringen en mening.

Reacties mogen naar: redactie@demaasenwaler.nl o.v.v. Babbels