Babbels: Flappie

Column Column Babbels

Beuningen maakt zich op voor de vijfde editie van Down The Rabbit Hole. Het is het "kleine broertje van Lowlands" waar niemand in de gemeente omheen kan omdat de Groene Heuvels twee weken voor aanvang al is afgesloten én omdat we al jaren fors mee blijken te betalen aan het feestje.

Afgelopen november berichtte de Gelderlander er al over: het muziekfestival hoefde tot nu toe slechts 626 euro te betalen voor een evenementenvergunning, terwijl de gemeente vrijwillig opdraaide voor de circa 25.000 euro aan beveiliging en andere onkosten. Daar komt nu na vijf jaar en 125.000 euro verandering in. Down The Rabbit Hole moet zo'n 13.000 euro aftikken.
Inderdaad, er gaat voorlopig dus nog steeds 12.000 euro gemeenschapsgeld bij. En voor wie nu roept 'ja, maar zie het als een investering! Zo'n mooi festival levert toerisme en promotie op en verdient zichzelf terug!'. Afgezien van de toeristenbelasting die kamperende festivalgangers op de camping betalen zie ik weinig extra inkomsten.

Zonder teveel in stereotypes te denken: de gemiddelde bezoeker van Down The Rabbit Hole is niet te porren voor een toeristisch tripje naar Beuningen. Wat moeten ze dan bezichtigen? Die spannende uiterwaarden? Het pittoreske centrum van Weurt? De opwindende bouwstijl van de Beuningse Plas? Hooguit dat prachtige kunstwerk van Kortekaas op de Dijk in Winssen… Oh wacht, sorry, dat is er niet gekomen.

Laten we wel zijn: concertorganisator Mojo heeft de boel vakkundig dichtgetimmerd en doet alles in eigen beheer. Geen enkele Beuningse ondernemer verdient een flap(pie) aan Down The Rabbit Hole. De gemeente heeft dus een half decennium de kas gespekt van een alles behalve arm bedrijf. Het zou de ambtenaren sieren met nieuw beleid te komen waarbij zowel de middenstand als de bewoners van Beuningen kunnen profiteren van het festival.

En tot die tijd verdwijnen onze centen in een bodemloze put… Down The Rabbit Hole. Tis bij de konijnen af.

Door Patrick Huisman