V.l.n.r.: Han, Geert, Marcel en Jasper Arts van der Zanden
V.l.n.r.: Han, Geert, Marcel en Jasper Arts van der Zanden Foto: John van Gelder

Open dag Steenfabriek Vogelensangh

Algemeen

DEEST - Om te vieren dat Steenfabriek Vogelensangh dit jaar honderd jaar bestaat, is er op zaterdag 22 juni een open dag van 11.00 tot 15.00 uur met een feestelijk programma. Geniet van een industriële tijd van weleer die nog altijd springlevend is. Neem een kijkje in de authentieke ringovenfabriek en zie hoe het ambachtelijke proces van vormen, drogen en bakken gaat.

Er worden in de kolengestookte Steenfabriek Vogelensangh maar liefst 40.000 stenen per dag, dat zijn zo'n 200.000 stenen per week op ambachtelijke wijze gebakken van klei, grotendeels uit de regio. In 1919 startte de fabriek, vernoemd naar een buurtschapje. De overgrootvader en later ook de opa van de broers en huidige eigenaren Han en Marcel Arts van der Zanden, ging daar toen als steenbakker aan de slag. Vader Arts van der Zanden nam de fabriek in 1988 over.

Han Arts van der Zanden: 'Speciaal is dat de stenen in een ringoven worden gebakken. Het is de laatste ringoven in Nederland die nog werkzaam is en het vuur daarvan brandt al sinds maart 1988 onophoudelijk. Stokers gaan met een kolenkit dag en nacht door om het vuur aan de gang te houden. Door de verschillen in temperatuur tijdens het bakproces zijn er kleurverschillen in de stenen. Ook de kleisoort is bepalend voor de kleur, bijvoorbeeld, brons, geel of rood. Hierdoor krijgt elke steen zijn eigen karakter, geen twee stenen zijn hetzelfde.'
'Tijdens de open dag zijn er rondleidingen door de fabriek, gegeven door oud-medewerkers en vrijwilligers', vertelt Marcel Arts van der Zanden. 'Het bedrijf wordt opengesteld, zodat de mensen uit de omgeving die altijd de meters hoge schoorsteen zien, een keer een kijkje kunnen nemen in de fabriek zelf. Zo kunnen ze het vuur zien en het droogproces en ze krijgen uitleg daarover. Verder zijn er twee kunsttentoonstellingen, optredens van een theatergroep, is er muziek en in het feestpaviljoen kan men terecht voor een kopje koffie en taart. Voor de kinderen is er een ijscokar, een springkussen en er rijdt een karretje rond, getrokken door een pony.'

Adres Steenfabriek Vogelensangh, Munnikhofsestraat 33, Deest. Informatie en mooie filmpjes van het proces: www.vogelensangh.nl.

Door Anne-Bregtje Schelfhout