Logo demaasenwaler.nl

22 juni Veteranenbijeenkomst in Beuningen

BEUNINGEN - Ook in de gemeente Beuningen wonen veel veteranen. Voor hen is er op zaterdag 22 juni een veteranenbijeenkomst. Deze dag is bedoeld als eerbetoon aan Nederlandse veteranen. De bijeenkomst is een gelegenheid voor erkenning en begrip voor de Beuningse veteranen en de mogelijkheid voor de veteranen om elkaar te ontmoeten.

Programma

11.00 uur ontvangst/welkomstwoord bij Veteranenmonument in Beuningen

11.02 uur toespraak burgemeester Daphne Bergman

11.10 uur gedicht/wens voorlezen en overdracht basisschool De Vuurvlinder

11.15 uur Taptoe/minuut stilte/Reveille/Wilhelmus/bloemleggingen*

11.25 uur maken groepsfoto's

11.30 uur vertrek naar De Lèghe Polder, Schoolstraat 16 in Beuningen

11.45 uur ontvangst bij De Lèghe Polder met een drankje

12.00 uur toespraak voorzitter Veteranenplatform

13.00 uur warme maaltijd, aansluitend napraten/borrelen

15.00 uur einde bijeenkomst in de Lèghe Polder

*Als iemand een bloem wil leggen bij het monument, kan dat dan

Alle veteranen zijn welkom!

Alle veteranen die zijn ingeschreven bij het Veteranen Instituut in Doorn ontvingen een uitnodiging voor de bijeenkomst op 22 juni. Wie als veteraan geen uitnodiging kreeg maar wel graag aanwezig wil zijn bij de bijeenkomst, kan zich aanmelden via gemeente@beuningen.nl t.a.v. Sacha Peters.

Veteranendag is een eerbetoon

Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen. Ook in onze gemeente wonen rond de 150 veteranen. Als eerbetoon aan wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard is door het Kabinet besloten de Nederlandse Veteranendag jaarlijks op of rond 29 juni, de verjaardag van de prins, te organiseren.

Wie zijn veteraan?

Veteranen zijn alle (ex) militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in Oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja Ethiopië, Irak en Afghanistan. Ook personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog is veteraan.

Veteranenplatform Beuningen

In Beuningen is er het Veteranenplatform. Een lokaal platform dat opkomt voor de belangen van veteranen in de gemeente Beuningen. Hier vinden veteranen steun en samenhorigheid bij elkaar en delen hun ervaringen. Wie op de hoogte wil blijven van activiteiten en nieuws van het platform kan zijn of haar gegevens opgeven via het aanmeldformulier op de website: www.veteranenplatformbeuningen.simpsite.nl.

Meer berichten