Logo demaasenwaler.nl
Hans Sluijter.
Hans Sluijter. (Foto: GER LOEFFEN)

Nieuw initiatief: middelbare school in Beuningen

BEUNINGEN - 'Er komt echt een middelbare school in Beuningen, ga daar maar vanuit.' Dat zijn de enthousiaste woorden van Hans Sluijter, initiatiefnemer van 'De Nieuwe School'.

Sluijter heeft het altijd vreemd gevonden dat in een gemeente als Beuningen er geen middelbare school was. Als voorbeeld noemt hij Vught. Een gemeente met een vergelijkbare omvang dat naast Den Bosch ligt en gewoon een eigen school voor voortgezet onderwijs heeft.

Inschrijvingen

De initiatiefnemer van 'De Nieuwe School', een werknaam, heeft al veel enthousiaste reacties gekregen op zijn plan. 'Ouders vinden het verschrikkelijk om kinderen van 13/14 jaar zo ver naar school te laten fietsen.' Sinds zijn initiatief bekend werd via Facebook en andere media heeft hij nu al 500 inschrijvingen van ouders. Dat betekent ongeveer anderhalf kind per inschrijving. 'Bij 1.000 leerlingen stap ik met mijn voorstel naar het ministerie en dan hoop ik eigenlijk al in het schooljaar 2020/2021 van start te kunnen met een eerste leerjaar', zo stelt Sluijter hoopvol, die toegeeft dat het ook nog een jaar later zou kunnen worden. Daarna wil hij elk jaar de school een stapje groter maken.
Ondanks het feit dat het leerlingenaantal licht daalt ziet hij voldoende potentie in zijn plan. Sluijter: 'In Nijmegen moet er geloot worden voor bepaalde scholen, dus ik denk dat er voldoende ruimte is voor een openbare middelbare school voor mavo-havo-vwo.' Sluijter heeft nog geen contact gehad met andere scholen over zijn plannen, en dat blijkt ook wel. Rector Lex van Drongelen van het Pax Christi College zegt in een korte reactie dat hij verrast is en het bericht voor kennisgeving aanneemt. Sluijter merkt in dat kader op dat hij het raar vindt dat andere scholen in de afgelopen jaren geen dependance zijn gestart in Beuningen.

Duwtje in de rug

Er komt een nieuwe wet als het gaat om het starten van scholen en dat zou De Nieuwe School een duwtje in de rug moeten geven, omdat het dan makkelijker wordt een school te starten. Het is alleen nog even afwachten of deze op 1 augustus ingaat. De Eerste en Tweede kamer moeten er namelijk nog een klap op geven.
Als het allemaal rond komt dan wil Hans Sluijter samen met de gemeente Beuningen in eerste instantie op zoek naar een bestaand gebouw in Beuningen om mee te starten. Meer informatie is te vinden op nieuweschoolbeuningen.nl.

Door Patrick Huisman

Meer berichten