Logo demaasenwaler.nl
Foto: Slot Doddendael

Trouwambtenaren krijgen hogere vergoeding

BEUNINGEN – De buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (ook wel babsen genoemd) krijgen voortaan een hogere vergoeding voor hun werkzaamheden. Hoeveel dat is wil de gemeente niet zeggen.

De reden is dat de huidige vergoedingen niet meer aansluiten bij de werkelijke tijd en kosten die gemaakt worden ter voorbereiding en sluiting van huwelijken. Volgens de gemeente stellen de hedendaagse bruidsparen hogere eisen aan de huwelijksplechtigheid en dat vraagt ook een ruimere voorbereidingstijd. Zo'n 20 jaar geleden kon de babs nog met 3 à 4 uur uit de voeten om een huwelijksceremonie goed voor te bereiden en een bruidspaar in het huwelijk te verbinden. Vandaag de dag is gebleken dat er zeker 5 à 6 uur tijdsinvestering wordt gevraagd om een huwelijk goed voor te bereiden.

Gewilde trouwgemeente
De gemeente Beuningen is een zeer gewilde trouwgemeente. Gemiddeld worden er jaarlijks zo'n 240 huwelijken vertrokken. Om aan deze vraag te kunnen voldoen en dit aanzien te behouden zijn goed gekwalificeerde trouwambtenaren volgens de gemeente noodzakelijk. Op dit moment zijn er vijf babsen werkzaam voor Beuningen. Volgens een woordvoerder gaan de kosten van een huwelijk op dit moment niet omhoog. De leges voor een huwelijksvoltrekking zijn al in januari omhoog gegaan. Die liggen tussen de 425 en 670 euro, afhankelijk van de dag en de locatie. Maar er is ook een sober huwelijk (228 euro) en een gratis huwelijk mogelijk.

Door Patrick Huisman

Meer berichten