Logo demaasenwaler.nl
Foto: Addy de Meij

Nieuwe bestemming voormalige school

APPELTERN - De voormalige Gravin van Rechterenschool in Appeltern krijgt een nieuwe bestemming. Dat hebben burgemeester en wethouders van de gemeente West Maas en Waal besloten.

Het karakteristieke schoolgebouw wordt omgebouwd tot vier woningen, en het grasveld ten noorden van de school wordt een woningbouwlocatie. Het schoolgebouw en de naastgelegen onderwijzerswoning vormen een karakteristiek ensemble en zijn opgenomen in de 'inventarisatie cultuurhistorisch waardevolle bebouwing' van de gemeente West Maas en Waal.

Kleinschalig
Het plan voor de herbestemming gaat uit van het handhaven van de twee originele lokalen uit 1953 en de twee naastliggende lokalen. Een later gebouwde uitbreiding aan de achterzijde wordt gesloopt. Het plan voor de woningbouw ten noorden van de school moet in het beeld passen van de bestaande bebouwing aan de Van Rechterenstraat en de Spitsestraat. Het zal straks bestaan uit een bouwblok met vijf eengezinswoningen en drie patiowoningen voor senioren. Alle bebouwing heeft een kleinschalig, dorps karakter en is maximaal twee lagen met kap.

Uitvoering
De gemeente gaat het plan niet zelf uitvoeren, maar zoekt daarvoor een externe partij. Deze krijgt randvoorwaarden te horen waar het project aan moet voldoen om ervoor te zorgen dat de cultuurhistorische waarde gewaarborgd blijft.

Door Patrick Huisman

Meer berichten