Logo demaasenwaler.nl
Marjolein Buis (midden) met haar coach Wouter Kropman (links) en dubbelpartner Sabine Ellerbrock (rechts) na de dubbelspelfinale.
Marjolein Buis (midden) met haar coach Wouter Kropman (links) en dubbelpartner Sabine Ellerbrock (rechts) na de dubbelspelfinale. (Foto: Stichting Marjolein Buis Sportief)

Gemengde gevoelens Marjolein Buis na finale Roland Garros

PARIJS – Rolstoeltennisster Marjolein Buis heeft de eindstrijd bereikt op Roland Garros. In de dubbelfinale van het tweede Grand Slam van het jaar waren landgenotes Diede de Groot en Aniek van Koot te sterk voor Buis en haar Duitse partner Sabine Ellerbrock. In het enkelspel reikte de 31-jarige Beuningse tot de halve finale. Ondanks de goede resultaten kijkt de Nederlanse met gemengde gevoelens terug.

Roland Garros werd voor de rolstoeltennistop gekenmerkt door veel wind, gravelstormen over de baan en veel regenonderbrekingen. Mede daardoor werden de halve finales en finale in het dubbeltoernooi op dezelfde dag gespeeld. In de halve finale rekenden Buis en Ellerbrock af met het Zuid-Afrikaans/Franse duo Montjane en Famin (6-3, 6-4). "Het gravel zat tussen mijn tenen, in mijn oren en tussen mijn tanden", blikt Buis terug. "Zeker in de halve finale in het dubbelspel waren de omstandigheden zwaar. Mooi dat Sabine en ik daar de overwinning gepakt hebben. In de finale waren Diede en Aniek gewoon te sterk (1-6, 1-6, red.); het zat er gewoon niet in."

Halve finale
In het enkelspel reikte Buis tot de halve finale. Daarin bewees ze tegen nummer 2 van de wereld Yui Kamiji opnieuw dat ze met de top mee kan. Na bijna twee uur tennis wist de Japanse de winst nipt binnen te slepen (4-6, 5-7). "Natuurlijk is het balen dat ik niet gewonnen heb", erkent Buis. "Het was ontzettend close, de winst had er zeker in gezeten en het kwam maar op een paar puntjes aan. Ik heb weer laten zien dat ik het niveau heb, maar helaas heb ik niet gewonnen. Dat is balen."

Wereldranglijst
Door haar halvefinaleplaats stijgt Buis komende maandag wel twee plaatsen op de wereldranglijst; van plaats 7 naar 5. Ook in het dubbelspel wint de Nederlandse een plaatsje en is ze vanaf maandag terug te vinden op plek 4. "Die stijging geeft enorm veel vertrouwen voor de start van het kwalificatiejaar voor Tokio 2020", zegt ze. "Voor mij begint dat jaar komende week in Parijs, tijdens de Open de France. Tegelijkertijd: ik had op Roland Garros mijn laatste wedstrijd natuurlijk liever gewonnen. Als topsporter ga je altijd voor het hoogste."

Meer berichten