Tim van Sommeren in actie tijdens teamfinale voor wereldkampioen Nederland
Tim van Sommeren in actie tijdens teamfinale voor wereldkampioen Nederland Foto: Hennie Hoogeveen

Dart-achtige taferelen tijdens WK Sjoelen

Sport

DUITSLAND - Tijdens het WK sjoelen in het Duitse Hude-Wüsting heeft Tim van Sommeren als spelers van het eerste Nederlandse team de wereldtitel behaald bij de landenwedstrijd. Het team dat uit 5 spelers bestaat nam het in de finale op tegen het team van thuisland Duitsland en was met 31-19 de grote winnaar. Naast Tim van Sommeren van sjoelvereniging E.M.W.S.V. uit Beneden-Leeuwen bestond het team uit de broers Jan en Siem Oostenbrink, Ida Maytum, alle drie van sjoelvereniging De Kemphanen uit Veldhoven, en Dick Eijlers van sjoelvereniging Zaanstad.

Naast de landenwedstrijd was er natuurlijk het individuele kampioenschap. Maar wat het meest opviel waren de dart-achtige taferelen tijdens de wedstrijden vanaf de kwartfinales waar het publiek op de tribunes hun favoriete spelers hartstochtelijk aanmoedigden en de Franse, Zweedse. Nederlandse en natuurlijk Duitse supporters elkaar met hartstochtelijk gezang probeerden te overtreffen, waarbij het van links naar rechts van de Nederlandse supporters voor mooie beelden zorgde.

In het individuele toernooi werd gespeeld volgens het zogenaamde 20-2 systeem in een knock-out toernooi. Met 20 stenen in 2 onderbeurten dient een score te worden behaald. Eerste speelden de deelnemers op vrijdag de voorronden over 20 bakken in het normale sjoelsysteem waarbij de beste 128 heren en 64 dames doorgingen naar het knock-out toernooi op zaterdag.

Naast hoogstaande sjoelwedstrijden waren er in het individuele toernooi ook zeer grote verrassingen. Onbedoeld zorgde Tim van Sommeren., vooraf toch getipt als een kanshebber voor de titel als regerend Nederlands Kampioen in het 20-2 systeem, voor de 1e grote verrassing door al in de allereerste ronde met 9-7 uitgeschakeld te worden door de onbekende Surinamer Eddy Kenswiel.

Een andere in het oog springende wedstrijd was in de 1e ronde de strijd tussen de clubgenoten van E.M.W.S.V. John Snaphaan en Eddie Pas. De ervaring van Eddie Pas gaf de doorslag tegen het opkomende talent van John Snaphaan met een 10-0 winst. In de 2e ronde wist Eddie met 10-0 te winnen van de gevaarlijke Duitse speler Matthias Oltmanns. Bij de laatste 32 ging hij echter nipt met 10-8 onderuit tegen de nummer 3 van het vorige WK Andries Duinkerken uit Ter Apel.

Ook Ändré van der Aart reikte tot de beste 32 door overwinningen op de Amerikaan David Dow in de 1e ronde met 10-2 en winst in de 2e ronde met 10-4 tegen de sterke Duitse speler Marco Grauer. Vervolgens was zijn clubgenoot Ronald Polman te sterk met 9-3. Ronald Polman won in de eerste ronde van de Fransman Jean-Louis Meyer met 10-0 en versloeg in de 2e ronde een andere Nederlander Wïm Aarts ook met 10 – 0. Bij de laatste 16 was hij de sterk voor de Nederlander Erik Mensen met 10-2. In de kwartfinale trof hij de pas 16 jarige Nederlander Stefan Kiwiet die voor een verrassing zorgde door met 10-4 te winnen. Het verst van de E.M.W.S.V. sjoelers reikte Henk van de Ree Doolaard die de halve finale bereikte. Hij won achtereenvolgens van de Ier Eddy Wey met 10-0, de Duitser Hilarius Hübental met 10-2, de Nederlanders Sjors Oostenbrink met 10-2 en Jaap Huisman 10-4. In de kwartfinale trof hij de Nederlander Wim Voorbij en wist hij de halve finale te bereiken door met 10-2 te winnen. In de halve finale was regerend wereldkampioen Siem Oostenbrink de tegenstander die vervolgens na een zeer spannende strijd won met 12-8. In de strijd om het brons was meervoudig wereldkampioen Dick Eijlers de winnaar met 11-3. Winnaar bij de heren werd zeer verrassend Stefan Kiwiet door met 14-8 te winnen van Siem Oostenbrink.

Bij de dames werd E.M.W.S.V. vertegenwoordigt door Wilma Stokkel. Zij won haar eerste partij van de Duitse Sabine Gramsbergen met 10-2. Bij de beste 32, in de 2e ronde, trof ze de sterke Nederlandse Jannie Koops-de Vries.

Er ontspon zich een zeer spannende partij die uiteindelijk in de barrage verloren werd door Wilkma Stokkel met 11-9. Zeer verrassend werd de wereldkampioen bij de dames Carmen Harms die in de finale de Nederlandse Sandra Stoelhorst met 14-8 versloeg. Dit leidde weer tot een grote vreugde uitbarsting op de volle tribunes.

De sjoelers kijken allen terug op een zeer geslaagd toernooi dat een ware reclame voor de mooie sjoelsport was. In 2021 zal het wereldkampioenschap weer thuiskomen in Nederland. Sjoelvereniging E.M.W.S.V. is 1 van de kandidaten om dit mooie toernooi te mogen organiseren.

Kennismaken met de sjoelsport kan iedere donderdagavond in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen als de sjoelers van E.M.W.S.V. hun onderlinge competitie spelen die om 20.00 uur begint. Dit seizoen wordt beëindigd op donderdag 13 juni en start weer eind augustus.