Sint Corneliuskerk Beuningen.
Sint Corneliuskerk Beuningen. Foto: Ger Loeffen

Ook in de gemeente Beuningen gaan er kerken verdwijnen

Algemeen

BEUNINGEN - Zowel bij de protestante kerk als bij de vier kerken van de parochie H. Johannes XXIII krijgen kerkgebouwen andere functies in de komende jaren.

Dat blijkt uit gesprekken die de gemeente Beuningen voerde met de besturen van de kerkgenootschappen. Dat gebeurde op verzoek van de Partij Beuningen Nu & Morgen die het belangrijk vond daar meer helderheid over te krijgen.

Wat betreft de katholieke kerk zijn er in de zomer van 2018 gesprekken gestart met de pastoraatsgroep en het bestuur met het ontwikkelen van een visie voor de langere termijn. Er wordt nagedacht over de toekomst van de kerk in Winssen en in een latere fase over de toekomst van de kerk in Ewijk. Uitgangspunten van zowel het kerkbestuur als het bisdom zijn dat nieuwe functies passend moeten zijn en dat inwoners betrokken worden bij de ontwikkelingen. De protestantse kerk in Beuningen blijft de huidige functie behouden, bleek uit de gesprekken. De kerk in Winssen wordt verhuurd voor culturele doeleinden. Het kerkbestuur is bezig met een fusie met omliggende protestante besturen, met name omdat er een gebrek is aan vrijwilligers. Het kerkbestuur stelt de kerk ook beschikbaar voor andere gebruikers. Dat kunnen activiteiten zijn die raakvlakken hebben met de functie van de kerk, waarbij het uitgangspunt van de gemeente is dat het niet concurrerend met de Leghe Polder is. De inzet van de provinciale subsidie om vanuit de gemeente beleid te ontwikkelen op de toekomst van kerken in de gemeente is in beide gevallen niet nodig, bleek uit de gesprekken.

Door Patrick Huisman