Lezing over kloosterorden en congregaties

Historie

BENEDEN-LEEUWEN - Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen organiseert op 6 juni een lezing over: Kloosterorden en congregaties in het Land tussen Maas en Waal na 1850.

Na de economische neergang in de achttiende eeuw herstelde Nederland zich moeizaam. De vernieuwing in de landbouw en industrie kwam langzaam op gang. De handel stagneerde. Gevolg werkeloosheid en armoede zowel in de steden, als op het platteland. Toen er eindelijk een Wet op de Armoede kwam in 1854 werd de zorg daarvoor overgelaten aan de kerken en particulieren. Het waren in het overwegend rooms-katholieke Land tussen Maas en Waal vele kloosterorden en congregaties van broeders en zusters die de zorg voor zieken en ouderen op zich namen. Van groot belang was ook het opzetten van scholen. Dit betrof bewaarscholen tot scholen voor beroepsonderwijs.

De altijd actieve pastoor Zijlmans nam in Beneden-Leeuwen het initiatief tot de bouw van een klooster. Dit om de bevolking te helpen bij het geven van onderwijs aan kleuters en meisjes, ziekenzorg, verpleging, hulp bij besmettelijke ziekten, bejaarden- en TBC-zorg. Met een grote bijdrage van Mina Kuppen kwam in 1932 het klooster tot stand dat nu het museum Tweestromenland herbergt.

De bekende historicus Wim Kattenberg houdt samen met bouwhistoricus Hugo van Capelleveen. een lezing over deze en vele andere kloosters in het land van Maas en Waal.

Donderdag 6 juni, 's avonds om 8 uur in museum Tweestromenland.