PinksterVaria 2018
PinksterVaria 2018 Foto: John van Gelder

Pinksterfeest in Altforst

Algemeen

ALTFORST – Tijdens de Pinksterdagen staat Altforst drie dagen op zijn kop. Met PinksterVaria, een familie-event dat zijn weerga niet kent.

 'Het hele dorp verandert dan in één groot evenemententerrein. De Friese Bond en de Hollandse bond voor polsstokverspringen komen eerste Pinksterdag bij het Fjierljeppen laten zien hoe het écht moet. Maar iedereen die wil/durft, mag het ook proberen. En dan is er natuurlijk altijd wel iemand die een nat pak oploopt', glimlacht vrijwilliger Mireille Meuffels – Deckers, actief als pr-medewerker en betrokken bij de marktcommissie. 'In Altforst is vrijwilligerswerk heel belangrijk, en al helemaal met PinksterVaria. Alle inwoners van het dorp worden gevraagd te helpen, dat gaat via de verenigingen en maatschappelijke organisaties, zoals de carnavalsvereniging, voetbalvereniging, Jeugd van Altforst, school etc.

De verenigingen krijgen voor hun hulp ook iets terug, een groot deel van de opbrengst van het driedaagse festijn wordt evenredig verdeeld. Een mooie stimulans, maar behalve dat is iedereen   enthousiast om mee te doen, het hoort er gewoon bij'.

'Er is echt heel veel te doen. Zo is er voor de kinderen het Kikkerparadijs. Daar kunnen ze ponyrijden, te keer gaan op de bungee-trampolines, outdoor lasergamen en er is een schminkterras. Voor de jeugd zijn er diverse outdoorgames en voor de muziekliefhebbers is er Froggypop.

Jaarmarkt en Carbootsale
'Op de zondagse jaarmarkt staan rond de 100 kramen met allerlei leuke originele koopwaar en oude ambachten. Ook verkopen mensen tweedehands spulletjes vanuit de autoachterbak  bij de Carbootsale'

Op eerste Pinksterdag zijn we met de marktcommissie de hele dag in touw. 's Ochtends de markt opbouwen en de kraamhouders hun plek wijzen en allerlei hand- en spandiensten verrichten. En dat geldt ook voor de rest van de dag: rondlopen, wisselgeld in de gaten houden, de sfeer proeven, vragen beantwoorden, kortom: er helemaal zijn voor PinksterVaria.

En zo vergaat het ook de andere vrijwilligers gedurende deze 3 dagen, o.a. op vrijdag tijdens B-Frogg, als de jeugd vanaf 12 jaar uit zijn dak gaat met o.a. Beatcrooks, Derek Shots en Matte Frazzie.  Op zaterdagavond start er onder de titel MegaVaria een gezellige muzikale avond in een grote feesttent waar dj's en live-artiesten hun opwachting maken en natuurlijk  de biertorens niet ontbreken.   

Kijk voor data, entree en andere praktische informatie op pinkstervaria.nl

Door Addy de Meij