Babbels

Algemeen Column Babbels

Repetitie exercitie

2010 ligt bijna een decennium achter ons, maar voelde deze week ineens pijnlijk dichtbij. In dat jaar besloot de gemeente Beuningen dat de toekomst van Ewijk serieuze aandacht verdiende. Zulke serieuze aandacht dat er een peperduur extern adviesbureau werd ingehuurd.

Dat bureau verzamelde een klankbordgroep van ondernemers en inwoners, waar ondergetekende ook deel van uitmaakte. Met z'n allen mochten we in vijf bijeenkomsten meedenken over belangrijke vraagstukken. Hoe richten we het gebied rond de Van Heemstraweg in? Welke bestemming krijgt het centrumplein van De Klef, heeft het voormalige schoolpand De Duivendonck de toekomst en welke herbestemming krijgt verpleeghuis Waelwick zodra de bewoners weg zijn?

We liepen over van de oplossingen en suggesties: meer bomen voor de Julianastraat, ruim baan voor fietsers, verbeter de entree van Ewijk bij de ingang aan de Van Heemstraweg. We hadden een tuin aan de achterkant van de Duivendonck voor ogen en om meer doorkijk te krijgen, moest wat ons betreft de besloten beplanting op de Van Heemstraweg wijken. Al deze voorstellen werden keurig opgeschreven in een prachtig plan dat daarna stilletjes in de bekende onderste la verdween terwijl de tijd verstreek.

2020 staat voor de deur en deze week onthulde het Beuningse college hun plannen voor het nieuwe decennium. Drie keer raden wat B&W voornemens zijn: Inderdaad: een onderzoek naar manieren om de centrumvisie voor Ewijk te versterken… En ja hoor: daarvoor wil de gemeente input van inwoners en ondernemers.

Ik heb het 50 pagina's tellende werkje ook nog liggen. Blaas het stof eraf, verander de 0 in een 9 en je hebt je visie voor 2019. Als het niet zo'n treurig voorbeeld was van je eigen inwoners niet serieus nemen, zou je erom kunnen lachen. Maar de enige die oprecht lacht, is het volgende dure bureau dat weer aan de slag mag. Die geliefde bewonersparticipatie voelt inmiddels meer aan als burgerlijke bezigheidstherapie.

Door Patrick Huisman