Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Column Bas van der Hoeven

Column

Brandweer

De vrijwillige brandweer heeft te weinig mensen. In sommige gemeenten willen ze dat probleem oplossen door ambtenaren 'nadrukkelijk' te vragen zich te melden bij het onbezoldigde bluskorps.

Ik zie de combinatie ambtenaar/brandweerman niet zo.

Wel zie ik voor me hoe de gemeentesecretaris de werving aanpakt. "Goedemorgen Van Stoffelen, zijn wij al wakker?"

"Goede ochtend secretaris, jazeker, ik heb er zin aan vandaag."

"Mooi, want ik heb je nodig. Ik vraag mij af of jij naast je zware taak nog wat verzet buiten de deur aankunt."

"Oooh, dat ligt eraan secretaris. Die linker stapel moet deze week helemaal verhuizen naar de rechterkant van mijn bureau."

De secretaris monstert de papierberg en vraagt: "Jij waakt toch over de Wet op de lijkbezorging? Er is dit jaar nog niemand overleden."

"Puur geluk", antwoordt Van Stoffelen. "Wij moeten immer paraat zijn. Van het actieplan van Magere Hein krijg zelfs ik geen program."

"Maar je heb administratieve ondersteuning van Dinie van de kantine. Dat moet toch schelen?" Van Stoffelen zucht diep.

"Meneer de secretaris, kijk naar al die rapporten. Die moeten herschreven, geconstipeerd en abberatiebestendig worden gemaakt. Dat is voorwaar geen kattenpis."

"Jij meldt je morgen bij de brandweercommandant", zegt de secretaris bars. "De doden hebben geduld, branden wachten nergens op. Die breken uit wanneer ze willen. Zelfs in onze zorgvuldig bestuurde gemeente."

Een maand later bezoekt de gemeentesik Van Stoffelen in het ziekenhuis. Van de ladder gevallen bij zijn eerste brand. "Wie doet nu de Wet op de lijkbezorging?", vraagt Van Stoffelen met raspende stem door het verbandgaas. "Dat doet Dinie. Naast haar kantinewerk en haar brandweertaken. Die staat haar mannetje wél."