Onrust bij eigenaren en huurders bungalows De Groene Heuvels

Ingezonden

BEUNINGEN - Op 7 mei hebben eigenaren en huurders van bungalows op De Groene Heuvels onderstaande brief, voorzien van de handtekeningen van deze personen aan de gemeente overhandigd, in de hoop dat de gemeente afziet van handhaving op de Groene Heuvels en op grond van de wet WABO de bewoners een vergunning verstrekt.

Aan:

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen

Gemeenteraad van de gemeente Beuningen

7 mei 2019

L.S.,

De ontwikkelingen in de laatste maanden rond het park "De Groene Heuvels" hebben veel onrust veroorzaakt bij eigenaren en huurders van bungalows. Met name de brief van de gemeente Beuningen gedateerd 29 april gericht aan vele eigenaren van bungalows, is als een bom ingeslagen.

De gemeente Beuningen stelt hier o.a. in dat "…. binnen 6 maanden na verzending van het definitieve besluit het strijdige gebruik van het perceel en/of de daarop aanwezige gebouwen te beëindigen en beëindigd te houden; en dat u anders een dwangsom verbeurt van € 10.000 per maand of gedeelte daarvan tot een maximum van € 60.000."

Wij richten dit schrijven tot u omdat wij ons niet vertegenwoordigd voelen door de VEBEGH, die hoofdzakelijk de belangen van de aan migranten verhurende eigenaren behartigt en ook niet door de EGBH die een voor ons onbekende agenda heeft en slechts rond 20 eigenaren als lid heeft.

In 1993 is recreatiepark De Groene Heuvels ontstaan met als bestemming Recreatie. Echter vanaf het prille begin zijn er eigenaren geweest die er min of meer permanent woonden. In de 26 jaar van het bestaan van het park is er slechts sporadisch berichtgeving omtrent handhaving geweest, doch nimmer is er tot feitelijke handhaving overgegaan.

Een ieder wist wel dat permanente bewoning op het park niet is toegestaan, maar omdat er al zo lang feitelijk geen handhaving door de gemeente Beuningen heeft plaats gevonden, is bij de (aspirant)kopers van de bungalows de indruk ontstaan dat het gedoogbeleid stilzwijgend werd gehanteerd.

Deze beeldvorming is door de gemeente in hoge mate versterkt door bewoners van het park zonder enig voorbehoud in te schrijven als inwoner van de gemeente Beuningen. Zelfs is zeer recent (per 1 april 2019) nog een nieuwkomer zonder problemen ingeschreven in de gemeente Beuningen! De gemeente heeft dus ook op deze wijze er sterk toe bijgedragen bij het gevoel van de bewoners dat permanent wonen in het park werd gedoogd.

De gang van zaken rondom het park is de laatste maanden voortdurend (bijna dagelijks) negatief in de publiciteit. Benamingen zoals "Polenpark", invallen door politie, belastingdienst, douane enz. hebben zeker geen positieve uitwerking. Doordat het park sterk is gedateerd heeft het momenteel zeer weinig te bieden aan vakantievierders. Er is erg veel onzekerheid over de toekomst van het park en door al deze factoren zijn de bungalows op het ogenblik praktisch onverkoopbaar.

De min of meer permanente bewoners, die de verwachting hadden dat de gemeente niet zou handhaven, komen na handhaving veelal in grote financiële problemen. Naast de kosten van de bungalow (parkbijdrage, hypotheekkosten, gemeentelijke- en waterschapsbelastingen, verzekeringen, onderhoud enz.) moeten zij nu ook een woning gaan huren. Om op de zeer korte termijn die de gemeente hanteert een aanvaardbare woning te vinden voor een "normale" huurprijs is in de praktijk een onmogelijke opgave. En als men al zo'n woning vindt dan komt men voor dubbele woonlasten te staan. Dat is voor velen, ook degenen die boven het minimum verkeren, niet of nauwelijks op te brengen.

Gezien de lange periode van het niet-handhaven door de gemeente, het inschrijven van nieuwkomers als inwoner van de gemeente Beuningen en zelfs individuele aanpassingen op grond van de wet WMO mocht worden aangenomen dat permanente bewoning ook in de toekomst zou worden gedoogd, nog los van de vaak grote financiële problemen voor bungaloweigenaren na handhaving, verzoeken wij de gemeente Beuningen om de huidige bewoners een vergunning te verlenen volgens artikel 2.1., eerste lid, onderdeel c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. In het verleden is al door u permanente bewoning aan één of meerdere eigenaren toegestaan. Er is dus al sprake van precedent schepping.