Babbels

Column Column Babbels

Chalet

Burgemeesters van Neerbos en Bergman zijn blijkbaar wakker geworden na de meivakantie. Na jaren gedogen trokken Maas en Waal en Beuningen deze week ineens handhavend ten strijde tegen de permanente bewoning op recreatieparken.

Van Neerbos pakt het nog zachtjes aan in West Maas en Waal. Daar gaat de handhaving op De Hanenberg, Hanzeland en de Bovendijk in Maasbommel gefaseerd en over een aantal jaren. Iedereen krijgt dus ruim de tijd iets nieuws te vinden, geen overbodige luxe gezien de woningnood in Nederland zelden zo hoog is geweest.

Dat pakt Bergman anders aan in Beuningen. Na een aantal controles op De Groene Heuvels bij Ewijk moeten nu binnen zes maanden alle arbeidsmigranten vertrokken zijn. Waar ze naar toe moeten, vertelt de burgemeester er niet bij. We gooien het probleem blijkbaar over de schutting bij de bedrijven of andere gemeenten? Of is Beuningen tegen fatsoenlijke huisvesting voor deze mensen?

Als de migranten gemigreerd zijn komen er 100 woningen vrij. Dan zijn er nog 40 woningen die permanent bewoond zijn. Doen die families dat voor de lol of uit luxe? Waar moeten zij binnen zes maanden heen? Naar die huurwoningen die er volgens wethouder De Klein voldoende zijn?

Stel even dat het lukt. Dan zijn dit najaar dus 140 van de in totaal ruim 200 woningen weer beschikbaar voor recreatie. En dan? Dan staan de recreanten ineens in de rij? Natuurlijk niet, er kwam al jaren geen hond of vakantieganger meer, daarom bivakkeren er arbeidsmigranten en mocht men er permanent wonen.

Regeren is vooruitzien, dat gebeurt in Beuningen weer eens met de oogkleppen op. De gemeente gaat nu pas met de terreineigenaar kijken naar een lange termijn toekomst voor het park. Was het een idee dat eerst te doen voordat je iedereen wegjaagt?

Sowieso omdat het mensen dan meer tijd geeft een oplossing te vinden en ook omdat een halfleeg, afgelegen vakantiepark een broedplek is voor ellende. Misschien is antikraak een idee?

Door Patrick Huisman