Werkzaamheden Beuningse Plas.
Werkzaamheden Beuningse Plas. Foto: Wim Piels

Oppositie uit harde kritiek na eerste jaar college BN&M, VVD en CDA

Politiek

BEUNINGEN - 'Ik loop al een tijdje mee in de Beuningse politiek en moet helaas constateren dat dit verreweg het slechtst functionerende college is dat ik me kan heugen.' Aan het woord is nestor van de raad Frans Houben van GroenLinks.

In een rondgang langs alle politieke partijen over hoe zij aankijken tegen het eerste jaar van het college van BM&M, VVD en CDA is de voltallige oppositie weinig vleiend.

De fractie van D66 is ook kritisch over het functioneren van het college. Volgens fractievoorzitter Roel Kuppens 'lijkt het college weinig slagvaardig op te treden, lijken ze continu overvallen te worden door de actualiteit en laten weinig verantwoordelijkheid zien.'

Ook de SP laat bij monde van Jos Swartjes kritiek horen. De fractie vindt dat er te weinig wordt gedaan aan sociale woningbouw en dat de problemen rond huishoudelijke hulp nog steeds niet zijn opgelost, de PvdA vindt overigens dat dit dossier wel op een goede wijze wordt afgehandeld. Verder is fractievoorzitter Sijmen Versluijs erg kritisch: 'Het college past op de winkel en toont weinig dadendrang en ook het creatieve vermogen ontbreekt naar mijn idee om nieuwe zaken op te pakken.'

Pascal Cobussen is als fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij BN&M een stuk positiever over het afgelopen jaar. Hij benoemt zaken als het zandtransport Beuningse Plas, de benoeming van Daphne Bergman als burgemeester en de energietransitie als positief. 'Al met al kijken wij terug op een bewogen jaar met de verkiezingen achter de rug en het samenstellen van een nieuwe coalitie. Dat dit soms lastiger werkt dan samenwerken met slechts 1 andere partij is logisch. Immers moeten we met drie partijen op één lijn zien te komen waarbij we de input van de overige partijen in onze gedachten houden', zo zegt Cobussen.

Het CDA wil de vragen van de Maas & Waler niet beantwoorden. De partij wil pas een tussentijdse balans opmaken in het jaar 2020 in de gemeenteraad. Ook de VVD gaat niet in op de vragen maar zegt in een korte reactie zeer tevreden te zijn over het college.

Op de vraag hoe de wethouders het doen is D66 van mening dat wethouder Van Teffelen te vaak niet in staat is simpele vragen te beantwoorden. Daarentegen vindt Versluijs van de PvdA dat Van Teffelen het beter doet dan verwacht. Wethouder Plaizier krijgt van de PvdA een slechte beoordeling omdat hij op vragen antwoorden geeft die niet kloppen. Meer waardering is er van D66, hoewel ook zij kritisch zijn en dan met name over het gebrek aan interesse voor de portefeuille onderwijs. Over Wethouder De Klein is de PvdA en ook D66 meer tevreden, maar hij mag van de partijen meer ambitie laten zien op de dossiers van woningbouw en het energietraject.

Frans Houben van GroenLinks constateert bij alle wethouders een gebrek aan dossierkennis. 'Op het gênante af moet men zich door ambtenaren laten influisteren', zo merkt Houben in de raadsvergaderingen.

Door Patrick Huisman