Peter en Geert Dolfing.
Peter en Geert Dolfing. Foto: John van Gelder

Eeuwfeest Dolfing Druten

Zaken

DRUTEN - Bij Dolfing, op de hoek Westerhout/Heersweg in Druten, gaat in mei twee keer de vlag in top. Op 17 mei, wanneer ze officieel de titel Hofleverancier krijgen, en de dag erna, omdat het bedrijf dan 100 jaar bestaat. Honderd jaren in lief en leed een bedrijf bestierd door achtereenvolgens vier generaties Dolfing; Jan, Geert, Peter en nu weer een Geert. Aan tafel met de laatste twee uit deze rij wordt voluit, enthousiast en openhartig gepraat.

De geschiedenis van het bedrijf, gestart in Emmen in 1919, kende hoogte- en dieptepunten. Het overlijden van oprichter Jan, net 46 jaar oud en een vrouw en acht kinderen achterlatend, was een grote klap voor het bedrijf. Tel daarbij nog de verwoestende brand in de fabriek in Druten in 1980, en dan heb je de dieptepunten wel gehad.
Hoogtepunten die daar tegenover staan: de vraag naar waterdichte kleding, die eind jaren '60 alsmaar bleef groeien. In die hoogtijdagen werden per dag soms meer dan 400 kle­dingstukken vervaardigd. Het bedrijf ging ook andere producten produceren: Bruynzeel kunststof vouwdeuren, kunststof bekledingen voor buszittingen, vouwdaken voor auto's en in 1982 de start van de productie van waterbedden. Dolfing Druten blijft de bekende fabrikant van degelijke waterdichte kleding, maar daarnaast zoekt de onderneming, onder leiding van de jongste Dolfing-telg Geert, naar producten waarbij veel knowhow vereist is en waaraan zeer hoge kwaliteitseisen worden gesteld.
Anno 2019 ligt de focus op lokaal inkopen en het altijd in Nederland blijven produceren. De productie gebeurt energieneutraal, door zonnepanelen. Verder wordt voor het achterdoek van de kleding nu voor 80 procent gerecycled polyester of polyamide gebruikt, is het pand van Dolfing extra geïsoleerd en is overal led-verlichting aangebracht.

Feest
Zaterdag 18 mei is dé grote feestdag, met veel activiteiten. In de fabriek komt een museum, met daarin de vertoning van een historische film, en er is tevens een jubileumtour door het bedrijf. Voor de inwendige mens komen er foodtrucks en er zijn tal van activiteiten voor kinderen. Belangstellenden zijn welkom. In verband met de planning worden bezoekers verzocht zich vooraf aan te melden via mail: 100jaar@dolfing.nl.

Door Piet Zeeuwen