Logo demaasenwaler.nl
Jac van Dongen (rechts) en José Kooijmans.
Jac van Dongen (rechts) en José Kooijmans. (Foto: )

Respijtzorg van start in Druten

DRUTEN - Om mantelzorgers in de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal te ontlasten biedt Bijna Thuis Huis Maas en Waal vanaf vandaag de mogelijkheid tot respijtzorg. Het hospice biedt daarmee logeeropvang voor ongeneeslijk zieken, zodat hun mantelzorgers de gelegenheid krijgen om weer op te laden.

Respijtzorg richt zich voorlopig op volwassen inwoners van de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal, die chronisch, ongeneeslijk ziek zijn en van wie de mantelzorgers overbelast zijn. 'Uiteindelijk kun je alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Daarom is het prettig, en soms zelfs noodzakelijk, om de zorg gedurende bepaalde tijd over te dragen aan anderen. Middels onze respijtkamer bieden wij die mogelijkheid', aldus bestuursvoorzitter Jac van Dongen.
Voor respijtzorg wordt geen eigen bijdrage gevraagd. De drie genoemde gemeenten vergoeden dit vanuit de WMO.
De afgelopen maanden is hard gewerkt om de speciale ruimte vorm te geven. Mede dankzij bijdragen van het Oranjefonds en het Rabobank Coöperatiefonds kon de kamer worden ingericht. De opbrengst van Jostiband in concert, dat Lions Club Maas en Waal vorig weekend organiseerde, wordt besteedt aan het opstarten van de respijtvoorziening.

Vertrouwde gezichten
De respijtkamer in Druten is bedoeld voor kortdurend verblijf. 'Gasten kunnen hier maximaal drie weken aaneengesloten logeren', aldus coördinator José Kooijmans. 'Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld maandelijks een weekend bij ons te verblijven. Op die manier heeft de mantelzorger met enige regelmaat een aantal dagen om op adem te komen.' Gasten worden tijdens hun verblijf verzorgd door de vrijwilligers van het hospice, de (medische) zorg is in handen van de eigen huisarts en thuiszorgorganisatie. 'Op die manier houdt men zijn/haar vertrouwde gezichten', licht José toe.
Met de officiële opening van de respijtkamer, is ook de mogelijkheid tot aanmelding gestart. Bent u, of kent u een mantelzorger voor wie deze voorziening uitkomst biedt? Of bent u benieuwd of uw familielid of patiënt in aanmerking komt voor respijtzorg? Neem dan contact op met het Bijna Thuis Huis Maas en Waal, via tel. 0487 - 54 02 42.

Door Aafke Labout

Meer berichten