Logo demaasenwaler.nl
Uitzicht op caravans op camping Moelnstrand in Maasbommel.
Uitzicht op caravans op camping Moelnstrand in Maasbommel. (Foto: Henk van Coolwijk)

Aanpak illegale bewoning recreatiewoningen

WEST MAAS EN WAAL – De gemeente West Maas en Waal gaat de komende jaren permanente bewoning op de recreatieparken De Hanenberg, Hanzeland en de Bovendijk (drijvende woningen) in Maasbommel aanpakken. Volgens een schatting van de gemeente wordt er op zo'n 100 adressen illegaal gewoond.

Het is in Nederland verboden om op recreatieparken te wonen, hoewel mensen zich er wel kunnen inschrijven. Op het grondgebied van de gemeente West Maas en Waal liggen ook een aantal campings. Ook hier is vermoedelijk sprake van enige mate van illegale permanente bewoning. Het bewonen van onderkomens is op de campings wel lastiger dan op de recreatieparken, aangezien de campings in het winterseizoen enige maanden gesloten zijn.

Aanpak
Omdat niet alles tegelijk kan worden opgepakt wordt eerst begonnen met de recreatieparken en volgen de campings later. De gemeente heeft maar een beperkte capaciteit hiervoor en zal dus maar een aantal gevallen per jaar kunnen oppakken. Daarmee is de verwachting dat het traject van handhaving wel zes jaar gaat duren. Mensen die illegaal in een recreatiewoning verblijven moeten binnen een jaar een andere woning zien te vinden. Volgens de gemeente is de huizenmarkt krap en zitten mensen in een recreatiewoning vaak in een lastige situatie. Daarom is het niet realistisch die periode korter te maken.

De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de plannen van Burgemeester en Wethouders.

Door Patrick Huisman

Meer berichten