Wijzigingen in de APV, burgemeester kan beter ingrijpen

Politiek

BEUNINGEN – Er komen een aantal wijzigingen in de APV, de algemene plaatselijke verordening in de gemeente Beuningen. Deze zijn vooral bedoeld om de burgemeester meer middelen te geven om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Zo is er een artikel dat heeft met name betrekking op de hangjongeren. Toezichthouders krijgen een bevoegdheid om jongeren makkelijker op bepaalde plekken weg te kunnen sturen. Ook wordt het voor de burgemeester makkelijker om panden te sluiten als de activiteiten die daar plaatsvinden voor overlast zorgen. Ook kan de burgemeester voortaan een evenement beëindigen als blijkt dat dit voor overlast zorgt. Dat kon voorheen ook al wel maar de juridische grondslag ervoor is nu beter vastgelegd. Mocht er bij evenementen veel rommel worden achtergelaten op de openbare weg dan is het vanaf nu ook mogelijk de organisatie te verplichten dat op te ruimen. Ook bij andere zaken rondom het gedrag van bezoekers van een evenement staat er nu duidelijker in de APV wat wel en niet mag.

In de APV zijn ook nog regels opgenomen die gelden voor risicowedstrijden in het voetbal. Deze afspraken zijn gemaakt in het hele gebied 'Tweestromenland'. Het gaat daarbij over het eventueel verbieden van wedstrijden of het nemen van extra veiligheidsmaatregelen.

Beuningen krijgt ook nog een 'milde variant' van een gebiedsverbod. Daarmee kan de burgemeester iemand de toegang tot een bepaald gebied ontzeggen.

Door Patrick Huisman