Babbels

Column

Molendraai

'Wijchen ligt wakker van Beuningse windmolens' kopte De Gelderlander afgelopen week. Je zou er bijna medelijden mee krijgen, als het niet om zo'n hoop gebakken lucht ging. Er is namelijk niks om al wakker over te liggen. De Beuningse raad weet nog niet eens waar die molens moeten komen. Dat bleek wel tijdens de meest recente vergadering waar men over de hele linie kampte met koudwatervrees. Het voorstel was 'onvoldoende onderbouwd' met teveel 'losse eindjes'. Nee, als het moet kunnen politici watertrappelen als de beste.

Daar komt bij dat Beuningen het nooit zou wagen zich zo nadrukkelijk met Wijchens beleid te bemoeien. Dan is het kasteel in Wijchen waarschijnlijk te klein. Saillant detail: Wijchen is zelf ook bezig met plannen voor windmolens tussen het bedrijventerrein Bijsterhuizen en de Schoenaker. Dus eigenlijk doen ze hetzelfde als Beuningen nu. De windmolenplannen van beide gemeenten hadden trouwens prima in elkaar gepast. Een wat groter gebied met windmolens ziet er toch prachtig uit en je hoeft alle ellendige procedures maar één keer te doorlopen.

Toch is de meerderheid van de Wijchense raad bezorgd en daarom moet wethouder Burgers (prachtige naam voor zo'n functie) naar Beuningen om te klagen bij collega Piet de Klein over een nog niet genomen besluit. Het klinkt bijna alsof ze hem als zendeling op missie sturen. Dit getuigt van een ongekende bestuurlijke armoe. Je mag toch verwachten dat de twee al nauw contact hebben of in elk geval van gedachten wisselen tijdens één van die talloze regio-overleggen? Ik weet dat van teveel overleg het gevreesde fusiespook gaat rondwaren, maar helemaal geen afstemming over dit soort grensoverschrijdende plannen is ongehoord onverantwoordelijk.

De Wijchense gemeenteraad heeft in ieder geval hun wethouder in de richting van Beuningen gedirigeerd en dat lijkt een verstandige zet. Als de wind een beetje de goede kant uit waait, blaast het de samenwerking misschien wel nieuw leven in.

Door Patrick Huisman