Collin Timmers en Rosan Gubbels.
Collin Timmers en Rosan Gubbels. Foto: John van Gelder

Jonge scholieren helpen in China

Mens

MAAS EN WAAL - Collin Timmers (15) uit Boven-Leeuwen en Rosan Gubbels (15) uit Druten gaan in juli naar China. Via de stichting Global Exploration maken ze deel uit van een groep Nederlandse jongeren die in een afgelegen deel van dat immense land hun handen uit de mouwen gaan steken om in een klein dorpje een schoolgebouwtje voor leerlingen met een beperking te renoveren. Daardoor kan er gemakkelijker en in betere omstandigheden les worden gegeven.

Collin vertelt: 'We moesten een motivatiebrief schrijven en zijn op grond daarvan uitgekozen. We zien het beslist als een verrijking voor onszelf. We maken kennis met een geheel andere cultuur en zien hoe het dagelijkse leven daar wordt geleefd. De stichting zoekt uit welke klussen voor ons geschikt zijn. Waarschijnlijk wordt het schilderen, opruimen, reorganiseren of meubeltjes repareren.' Rosan vult hem enthousiast aan, terwijl ze nog eens door een stapeltje folders bladert met kleurige foto's van het Chinese platteland. 'Het is een hele onderneming, die drie weken gaat duren, en het kost ook wel wat. We moeten verplicht minimaal 1800 euro aan sponsorgelden ophalen. Collin en Rosan zijn al aardig op weg, met geld dat ze verdienden tijdens een statiegeldactie bij een supermarkt in Druten en Collin ook met werk dat hij verrichtte bij een bedrijf. De stichting is gelieerd aan de Wilde Ganzen, een ANBI-stichting, en dat is belastingtechnisch gunstig voor sponsorbedrijven. De reis en enkele andere kosten moeten we zelf betalen. We verblijven in de te renoveren school en bij gastgezinnen. We weten nu al dat we soms met handen en voeten moeten communiceren, want niet iedere Chinees daar spreekt (voldoende) Engels.'

Colin en Rosan zitten op het Dominicus College in Nijmegen. De school heeft contacten met de stichting en zorgt ook voor voorbereidende ondersteuning. Ook hun ouders staan vierkant achter de plannen. Ze reizen in een groep van 31 jongeren, waarbij ook 5 begeleiders en een arts meereizen.

'We zien nu al uit naar onze contacten met Chinese jongeren, die ook aan het renovatieproject mee gaan doen. We moeten ook een soort financiële verantwoording opstellen. Als we gereedschap moeten aanschaffen, doen we dat natuurlijk daar, dan is dat een kleine stimulans van de plaatselijke economie, en die dingen laten we aan het eind van ons project gewoon achter. Uiteraard is een deel van onze tijd daar ook echt vakantietijd. Zo gaan we de Chinese Muur bezoeken en de stad Beijing. Dat zal wel heel anders zijn dan waar wij gaan werken, op zo'n zeven uur rijden vanaf het dorp Chengdu, in een van de armste delen van het immense land.'
De Stichting Global Exploration heeft tot doel Nederlandse jongeren de wereld, in het bijzonder ontwikkelingslanden, te laten ontdekken en een gedragsverandering te bewerkstelligen. Het is de bedoeling niet alleen iets te halen, maar vooral ook te brengen. Er zijn ook Chinese jongeren naar Nederland gekomen om ook hier de cultuur te ontdekken. 'We hebben al contacten gehad met eerdere deelnemers, en nu zijn we er van overtuigd dat deze interculturele stage een ervaring wordt waaraan we ons leven lang iets hebben', besluiten de twee.

Telefonisch contact is daar, aan de andere kant van de wereld niet mogelijk. Familie, vrienden en klasgenoten kunnen het tweetal volgen via vlogs op Facebook.

Door Ton van Hulst