Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven Foto: Bas van der Hoeven

Column Bas van der Hoeven

Column

Roeping

Pastoor Pierre Valkering is uit de kast gekomen. Niet echt een verrassing voor trouwe bezoekers van de Vredeskerk in Amsterdam, maar wel een daad waarmee hij zich demonstratief buiten de katholieke kerk plaatst. Daarin is officieel geen plaats voor homo's.

Valkering heeft echter een briljante list bedacht waardoor zelfs de paus hem moet blijven knuffelen. "Ik heb het met God overlegd. Met Hem kan ik er goed over praten", verklaarde de hipsterpriester. Daarmee zet hij alle gewijde stervelingen schaakmat.

Ook al was hij verslaafd aan porno en niet weg te branden uit gaysauna's en darkrooms, God bleef pal achter hem staan, zo verklaarde de pastoor. Breng daar maar eens iets tegenin. Het hele katholieke geloof rust op de heilige overtuiging dat er een God van liefde is die zonden vergeeft en zijn kudde in de steek laat om één zwart schaap te redden.

Bisschop Punt kan moeilijk zeggen: "Je lult uit je nek Pierre. Dat verhaal over God is te belachelijk voor woorden. Als God bestaat heeft-ie jou allang verdoemd. De hel wordt jouw allerlaatste gaysauna. Hang dat roze kazuifel maar aan de preekstoel."

In de jubileummis - hij is 25 jaar priester - met vlaai, zoutjes en witte wijn vertelde Valkering over de loodzware psychische druk en de eenzaamheid en angst die het verbergen van zijn seksuele voorkeuren opleverden. Hij presenteerde ook het boek waarin zijn lijdensweg is vastgelegd.

Wat heb ik dan geluk gehad.

Jaren heb ik op zolder achter een zelfgetimmerd altaartje priestertje gespeeld. Ik voelde een sterke roeping, tot een vriendinnetje er genoeg van kreeg om misdienaar te zijn. "Laten we doktertje spelen, veel leuker", zei ze met twinkeloogjes en vlijde zich op het altaar.

Even later openbaarde zich mijn werkelijke lotsbestemming.