Afbeelding
Foto: Lester Snert poster

Column Bas van der Hoeven

Column

Vondeling

Vrijdag gaat 'Leste Snert' in D'n Bogerd in première.

Een musical over de legendarische Leste Mert, de enige veemarkt in het Land van Maas en Waal die de eenentwintigste eeuw heeft gehaald. Ik heb in opdracht van de Bewaorsmiense het script geschreven en zit nu al weken in de zenuwen.

Het is alsof je een baby te vondeling hebt gelegd en twintig jaar later pas gaat kijken wat er van terecht is gekomen. Ervaren regisseur Dayenne van de Geijn heeft het op zich genomen het kind volwassen te maken. Dat komt dus wel goed, maar herken ik Leste Snert straks nog wel? Ik ben maar een paar keer naar repetities geweest, toen de meeste spelers hun tekst net kenden en het echte acteren nog moest beginnen.

De meeste acteurs heb ik eerder zien optreden, dat versterkt mijn vertrouwen. Maas en Waal stikt van het talent, John Tijssen heeft een prachtige muziekband gemaakt, Nelleke van de Klok begeleidt de zangers die de komende drie weken negen keer een topprestatie moeten leveren. De Bewaorsmiense zijn uitstekende organisatoren, dus wat kan er mis gaan?

Niets, denk ik, maar toch ben ik blij dat ik woensdag eerst naar de generale repetitie ga. Dan zie en hoor ik hoe 'Leste Snert' is geworden. Daarna is de spanning weg en kan ik vrijdag met een gerust hart naar de première. Met de zoons en dochter die ik wél zelf, samen met hun moeder, heb opgevoed. Het zijn bijzondere mensen geworden die de wereld iets te bieden hebben. Die zelf hebben leren nadenken, die ergens voor staan, die weten wat mededogen is.

De voorstelling wordt prachtig, daar twijfel ik geen seconde aan. Maar het mooiste zal zijn dat ik samen met mijn drie kinderen van vlees en bloed van mijn papieren vondeling ga genieten.