VVD en FVD populair in Maas en Waal

Politiek

MAAS EN WAAL – In Druten en West Maas en Waal werd de VVD de grootse partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. In Wijchen was dat het CDA en in Beuningen werd Forum voor Democratie de grote winnaar.

Daarmee werd in Maas en Waal het landelijke beeld gevolgd dat VVD, CDA en Forum voor Democratie overal de top drie bezetten. GroenLinks werd in alle gemeenten bijna dubbel zo groot.

Ook het landelijke beeld dat de SP en PVV flink verliezen, zie je terug in West Maas en Waal, Wijchen, Beuningen en Druten. Bijna overal is er vrijwel een halvering voor die partijen.

Bij de kleinere partijen hebben ook in deze regio zowel Partij voor de Dieren als 50plus een klein beetje winst ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen in 2015.

In De provinciale Staten kunnen de huidige partijen die in het college zitten niet door, want ze hebben geen meerderheid meer. VVD, CDA, PvdA en D66 moeten dus op zoek naar een vijfde partij voor een meerderheid. Dat kan GroenLinks of de ChristenUnie zijn. Maar het kan natuurlijk ook een geheel nieuwe coalitie worden met bijvoorbeeld Forum voor Democratie. Andere partijen lijken huiverig, omdat de partij nog geen bestuurservaring heeft, de nieuwe statenleden onbekend zijn en het partijprogramma vaag is. Op de website van de partij staan alleen algemene standpunten als 'stoppen met de aanleg van windmolenparken en zonneweiden'. Het meest concrete Gelderse punt is dat Forum wil dat 'NUON miljarden' terug moeten naar de burger.

De burgemeester van Doetinchem is inmiddels aangewezen als informateur, hij moet een nieuw college van Gedeputeerde Staten in de steigers zetten. Hoe lang dat gaat duren, is onbekend.

Door Patrick Huisman