Logo demaasenwaler.nl
Foto: Henri Maillé

Industrieterrein Westerhout 'Hartveilig'

DRUTEN –Wekelijks krijgen zo'n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Met meer AED's wordt de overlevingskans bij een hartstilstand aanzienlijk vergroot. Om het industrieterrein Westerhout dan ook nog 'hartveiliger' te maken, heeft Ingenieurs- & Adviesbureau Riool EnZo BV sinds kort een AED geplaatst aan haar kantoorpand aan de Industrieweg 7A.

De AED is officieel geregistreerd bij Het Nederlandse Rode Kruis, als zijnde openbaar toegankelijke AED. Dit betekent dat het apparaat niet alleen door het personeel van Riool EnZo BV zelf gebruikt kan worden; tevens is het mogelijk voor overige burgerhulpverleners in de omgeving om de AED, tijdens kantooruren, mee te nemen naar een calamiteit, indien daar een hartstilstand wordt vermoed.

Het grote voordeel van deze AED  is dat deze buiten is gehangen in een verwarmde kast. Volgens medewerker Henri Maillé, initiatiefnemer & tevens bedrijfshulpverlener, is hiervoor bewust gekozen. In het geval hijzelf namelijk niet aanwezig zou zijn, hoeft de externe hulpverlener dan niet eerst het kantoorpand te betreden. Het komt namelijk nog steeds te vaak voor dat de toegang tot een locatie met een AED afgesloten is zodat de hulpverlener eerst dient te wachten totdat de toegangsdeur voor hem geopend wordt. Ook komt het regelmatig voor dat een AED niet op de begane grond beschikbaar blijkt te zijn, maar bijvoorbeeld in de kantine op de eerste verdieping. Dit is allemaal kostbare tijd die verloren gaat. Immers, de cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller de AED dus beschikbaar is, des te sneller kan het slachtoffer gereanimeerd worden. En hoe groter dan weer de kans op leven én leven met minimale (hersen)schade!

Meer berichten