Logo demaasenwaler.nl
Foto: Ruud van Domburg

Maas en Waalse Schoonmaakdag

Hardlopend zwerfafval opruimen

MAAS EN WAAL - Honderden volwassenen en kinderen uit de gemeenten Beuningen en Druten gaan komend weekend op pad om hun omgeving schoon te maken, in het kader van de Maas en Waalse Schoonmaakdag. Traditiegetrouw steken veel scholen op de vrijdagmiddag de handen uit de mouwen, maar vanwege de landelijke onderwijsstaking, gebeurt dat dit jaar op verschillende dagen. Het enthousiasme bij de deelnemende scholen is er echter niet minder om.

Basisschool De Peppel is een van de scholen die vanwege de staking uitwijkt naar een andere dag. Leerlingen van de stamgroepen 3/4 en 7/8 gaan op donderdag 14 maart op pad om de omgeving van hun school zwerfafvalvrij maken. 'Op onze school maakt zorg voor het milieu en het omgaan met de leefomgeving, deel uit van het lesprogramma. De Maas- en Waalse schoonmaakdag is een praktisch voorbeeld hiervan', aldus directeur Bart van Run. 'We zien bij deze activiteit iedere keer een hoge mate van betrokkenheid van de kinderen. Overigens zien we de schoonmaakdag niet als een eenmalige, jaarlijkse actie. Ook op andere momenten in het schooljaar gaan we met vuilniszakken en grijpers op pad.'

Plogging

Op zaterdag 16 maart zijn bedrijven en verenigingen aan de beurt om schoon te maken. Hardloopvereniging Beuningen houdt een speciale 'Plogging' activiteit, waarbij men hardlopend zwerfafval opruimt. Er wordt gestart om 9.30 uur met een warming up, daarna gaan de hardlopers verschillende routes schoonmaken. Na afloop staat een kop soep en een broodje klaar in de kantine van de gemeentewerf.

Twee visverenigingen ruimen het zwerfafval op in delen van de uiterwaarden. Zij brengen na afloop zelf het afval naar de gemeentewerf en sluiten daar ook aan voor de soep.
Scouting Ewijk combineert de schoonmaakdagen met educatie over de gevolgen van zwerfafval voor dieren. De leden bezoeken twee boerderijen en krijgen daar onder meer uitleg van een dierenarts. Rondom de boerderijen wordt vervolgens het zwerfafval opgeruimd. Ook in de uiterwaarden gaat scouting Ewijk aan de slag.

Buurtvereniging De Veerman

De leden van Buurtvereniging De Veerman schonen komende zaterdag de eigen wijk op. De bewoners starten rond 10.00 uur met koffie en taart en gaan dan gezamenlijk de wijk in. Bij mooi weer, en voldoende deelnemers, worden ook enkele omliggende straten opgeruimd.

Bij de gemeente hebben zich ook een aantal individuele inwoners en groepjes opgegeven. Zij ontvangen eveneens materialen om op te ruimen en gaan aan de slag om het zwerfafval in hun eigen buurt te verwijderen.

Meer berichten