Babbels: Machtspositie

Column

In West Maas en Waal waarde het spook van 'samenwerking met anderen' weer eens rond. Het gaat alleen nog om een onderzoek en als het verleden enige indicatie is, blijft het daar ook bij. Samenwerking met Druten? Nee! Samenwerking met Buren en Neder-Betuwe? Nee!

Dit heeft vooral met de Federatie Dorpslijsten te maken. De partij is al decennia de grootste in de gemeenteraad, omdat alle kleine plaatselijke partijtjes weer samenklonteren tot dit grote machtsblok. Is dat onwettig? Nee, volkomen legaal. Is het dan onwenselijk? Uiteraard, zo was de democratie niet bedoeld. Maar de kiezers hebben altijd gelijk.
Het nieuwe onderzoek richt zich ditmaal op de haalbaarheid van gemeentelijke samenwerking tussen bedrijven of vakgebieden. Dan kan bijvoorbeeld een Beuningse webdesigner de site van de gemeente onderhouden, verzorgt de gemeente Neder-Betuwe personeelszaken en gaan de belastingzaken naar Munitax (een projectorganisatie van gemeenten in de regio die samenwerken).

Dit initiatief klinkt voor de hand liggend, maar het is bijna komisch om te zien hoe krampachtig men probeert niet volledig met andere gemeentes te hoeven samenwerken. Want dan valt veel te snel de term 'fusie' en dat is een verboden woord in de raadszaal.

Het mooie is nog dat West Maas en Waal een sturende functie ambieert en regiegemeente wil zijn. Vrij vertaald: anderen mogen de klus klaren, maar wel op onze voorwaarden.
Toen de samenwerking van Buren, Neder-Betuwe en West Maas en Waal in 2014 klapte, schreef de Federatie Dorpslijsten op de eigen website: 'Het vinden van een nieuwe samenwerkingspartner zal niet eenvoudig zijn omdat andere samenwerkingspartners in het land van Maas en Waal niet op één lijn zitten met West Maas en Waal.'

En dat klopt. Die andere partijen willen namelijk echt samenwerken en niet 'de lijn van West Maas en Waal' klakkeloos overnemen. Dat gaat de Federatie Dorpslijsten na decennia monopolistische machtspositie boven de pet. Zij doen zelfs samenwerken in hun eentje.

Door Patrick Huisman