vlnr: Wethouder Nick Derks van de gemeente Wijchen, wethouder Sjef van Elk van de gemeente Druten, mevrouw Esther Lamers van Standvast Wonen en de heren Walter Hamers van Talis en Martijn de Groof van De Kernen
vlnr: Wethouder Nick Derks van de gemeente Wijchen, wethouder Sjef van Elk van de gemeente Druten, mevrouw Esther Lamers van Standvast Wonen en de heren Walter Hamers van Talis en Martijn de Groof van De Kernen Foto: eigen

Gemeenten en woningcorporaties slaan handen ineen Schuldhulppreventie

Algemeen

DRUTEN/WIJCHEN - Het op tijd signaleren van financiële problemen kan veel leed voorkomen. Reden voor de gemeenten Druten en Wijchen om nauw te gaan samenwerken met woningcorporaties, zorgverzekeraars en waterbedrijf Vitens. Op donderdag 21 februari ondertekenden de wethouders Nick Derks (Wijchen) en Sjef van Elk (Druten) het convenant "Vroegsignalering" met de woningcorporaties Standvast Wonen, Talis en De Kernen.

Veel mensen komen door onverwachte gebeurtenissen als ziekte, een scheiding of baanverlies in financiële problemen. Zij durven daar vaak niet op tijd voor uit te komen waardoor de problemen enorm verergeren. In samenwerking met andere partijen proberen de gemeenten Wijchen en Druten tijdig in te grijpen. Zodat bijvoorbeeld huisuitzettingen of een zwaar traject van schuldhulpverlening kunnen worden voorkomen.

De wethouders van Druten en Wijchen zijn enthousiast over de nieuwe vorm van samenwerking. Wethouder van Elk: "We willen er op tijd bij zijn omdat je zo veel leed kunt voorkomen. Het komt nog veel te vaak voor dat inwoners pas bij de gemeente aankloppen als ze geen uitweg meer zien. Dan laten zij ons in paniek bijvoorbeeld weten dat ze nog dezelfde week uit hun huis worden gezet. Door de samenwerking met onze partners kunnen we dit soort situaties voorkomen." Wethouder Derks van Wijchen voegt daaraan toe: "Het hebben van schulden en het leven in armoede zorgen er bovendien vaak voor dat mensen niet meer kunnen meedoen in de maatschappij. Vandaar dat het vroeg signaleren van deze problemen enorm belangrijk is. Verder blijkt uit onderzoek dat het vroeg ingrijpen ook financieel loont. Het snel kunnen oplossen van dit soort problemen bespaart ook veel maatschappelijke kosten."

Bijzondere aanpak De ervaring leert dat het vroeg signaleren van financiële problemen een grotere kans van slagen heeft als mensen er onverwacht mee worden geconfronteerd. Wethouder Derks: "Veel mensen schamen zich voor hun financiële situatie en komen daardoor niet zelf in actie. Bij deze voor ons nieuwe aanpak komen medewerkers van ons team Vroegsignalering bij die mensen aan de deur. Wij maken hiervoor gebruik van informatie van onze partners over betalingsachterstanden die gekoppeld zijn aan postcodes en huisnummers." Wethouder Van Elk stelt dat ervaringen met deze werkwijze elders in het land positief zijn. "Die plotselinge confrontatie is voor mensen soms best moeilijk en emotioneel. Maar uiteindelijk zijn zij vaak opgelucht omdat ze een duwtje in de goede richting krijgen. Dat zij gehoord worden en inzien dat ze zo niet door kunnen gaan. Het komt zelfs voor dat de problemen al ter plekke kunnen worden opgelost", aldus Van Elk.