Logo demaasenwaler.nl
Openbaar groen tussen de Florastraat en de Kortestaat in Boven-Leeuwen.
Openbaar groen tussen de Florastraat en de Kortestaat in Boven-Leeuwen. (Foto: Chantal Roest)

Nieuwe uitstraling voor Florastraat en omgeving

BOVEN-LEEUWEN – De Florastraat, Kortestraat en het bijbehorende plein krijgen een heel andere uitstraling. De Florastraat wordt ingericht als 30 kilometerzone en er komt meer groen, de Kortestraat en het plein krijgen een meer historisch karakter.

De Florastraat valt binnen de 30 kilometerzone, maar heeft niet die uitstraling. Het deel van de Florastraat tussen de Vogelenzang en de Korenbloemstraat is erg breed. Door de weg te versmallen wordt de weg veiliger en kan er meer groen aangelegd worden. Er waren al plannen voor werkzaamheden aan de Florastraat zoals het vervangen van het riool en het vervangen van stoepen en asfalt. Maar uit kostenoverwegingen wordt de transformatie wat uitgebreider door de Florastraat en het plein erbij te betrekken. Daardoor wordt het meer een geheel.

Het plein aan de Kortestraat is uitgewerkt in het 'Dorpspaspoort Boven-Leeuwen' onder het thema 'een historisch karakter'. Daarin staat dat het plein aan de Kortestraat getransformeerd kan worden naar een verblijfsplein. Daarbij wil de gemeente het verleden zichtbaar maken in de openbare ruimte. Hier bevond zich ooit het oude tramstation van Boven-Leeuwen. In het Dorpspaspoort wordt ook voorgesteld het plein een groene omzoming te geven.

Er is nu alleen een voorlopige schets gemaakt om de kosten in beeld te brengen. Bij de uitwerking tot een definitief ontwerp worden bewoners, ondernemers, het dorpsplatform en (belangen)verenigingen betrokken. Dit zal gebeuren in de vorm van ontwerpavonden, inloopavonden en ook via brieven en de website van de gemeente. Het project gaat in totaal 560.000 euro kosten en moet van start in de lente van 2020.

Door Patrick Huisman

Meer berichten