Logo demaasenwaler.nl
Foto: Reinier Jansen

Gemeente organiseert Kindergemeenteraad 2019

WEST MAAS EN WAAL - De gemeente West Maas en Waal organiseert een Kindergemeenteraad, en wel op donderdag 16 mei aanstaande. Dan vind de derde editie van de Kindergemeenteraad plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen. De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen maandag 11 februari.

Er nemen vijf basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad. Dat zijn De Wijzer, De Leeuwenkuil, De Tweestroom, De Mariaschool en de winnaar van vorig jaar De Mariënhof.

Voorbereiding
In de week van 11 tot en met 15 februari wordt door de scholen het spel Democracity gepeeld in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen voorbereid op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van 'hun' dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. Het project wordt begeleid door ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat).

Thema van de Kindergemeenteraad
Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het thema waarmee de Kindergemeenteraad aan de slag gaat is 'Meer plezier met elkaar'. We zijn benieuwd naar de ideeën van de kinderen die passen in dit thema. Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. In de Kindergemeenteraad worden de scholen vertegenwoordigd door in totaal acht leerlingen per school. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

De Kindergemeenteraad begint op 16 mei om 18.00 uur en wordt voorgezeten door de voorzitter van de 'echte' gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos.

Meer berichten