Wilfred en Broer Zoetekouw.
Wilfred en Broer Zoetekouw. Foto: Vis Film Producties

Maas en Waalse boeren schitteren in documentaire over Leste Mert

Cultuur

DRUTEN - Koeienpoep & Erwtensoep, met die twee woorden laat de jaarlijkse Leste Mert, die afgelopen jaar zijn tweehonderdste verjaardag vierde, zich het beste omschrijven. Dat vonden ook Tamino Parren en Barbara de Baare die, in opdracht van Omroep Gelderland, een documentaire maakten over het Drutense evenement, met deze toepasselijke naam. Het 30 minuten durende filmdocument wordt op dinsdag 5 februari uitgezonden.

Naast erwtensoep, borreltjes en koeienkonten is er een hoofdrol weggelegd voor twee bekende Maas en Waalse boeren, die al jaren op de 'Drutese Mert' te zien zijn.

Tonnie Reijers (89) uit Afferden is één van hen. Reijers is boer in ruste en nam na de editie van 2018 definitief afscheid als commissielid van de organisatie achter De Leste Mert. Dit deed hij met pijn in zijn hart. Tonnie is zijn hele leven veehouder geweest en woont nog steeds op de boerderij, samen met zijn vrouw.

Over de dijk

Als 15-jarige jongen liep hij op zijn klompen met het vee over de dijk naar de markt. In de documentaire zien we Reijers, nu de handel vrijwel zo goed als uitgestorven is, als één van de meest trouwe bezoekers van de markt.

Broer Zoetekouw (70) uit Bergharen schittert samen met zijn zoon Wilfred (48) in de documentaire. Broer is zijn hele leven boer geweest. Inmiddels is hij hobbyboer en heeft nog twaalf koeien over. Samen met zoon Wilfred deed hij afgelopen jaar voor de vierde keer mee met de wedstrijd voor de mooiste koe, die hij tot nu toe elk jaar won.
Hoewel hij zelf toegeeft dat hij liever de prijzen naar jonge, nieuwe boeren ziet gaan, zien we Zoetekouw zich in de documentaire vol passie voorbereiden op de jaarlijkse keuring.

Persoonlijk inkijkje

'Terugkijkend op het maken van de film, zijn Barbara en ik heel dankbaar dat Tonnie en zijn vrouw Toos en natuurlijk Broer en zoon Wilfred Zoetekouw ontzettend enthousiast reageerden om mee te werken en tijdens het filmen heel openhartig waren', aldus filmmaker Tamino Parren. 'Dankzij hun verhalen en de ervaringen die zij wilden delen, ontstond een heel persoonlijk inkijkje in hoe het al die jaren op de Leste Mert aan toe ging.'

Door Ruben Schiks

Afbeelding