Babbels: Wind-windsituatie

Column

Het begint een beetje voorspelbaar te worden. De gemeente heeft amper aangekondigd dat ze langs de A73 bij knooppunt Ewijk zo'n vijf windturbines willen of de eerste actiegroep doet alweer stof opwaaien.

De groep Windmolens Ewijk NEE bedient zich van alle vertrouwde clichés. De omwonenden zijn slecht geïnformeerd (verdiep je gewoon eens in je gemeente), inwoners hebben geen invloed (die heb je elke vier jaar in het stemhokje), uit onderzoek zou blijken dat Beuningen in een windarm gebied ligt en ga zo maar door. Dat men vooral vreest voor de waardevermindering van hun huizen lijkt me een iets minder grote drogreden.

En voor wie nu denkt 'lekker makkelijk Patrick, ze staan niet naast jouw huis, man'. Nou, ik woon ook in Ewijk en nog aardig dicht in de buurt ook. Maar ik begin geen actiegroep, omdat ik wél het nut van de molens zie. Uiteraard mogen ze geen gezondheidsrisico's veroorzaken, maar nu ga ik u van uw stoel blazen: ik vertrouw op de gemeente Beuningen. Wat schiet de gemeente er immers mee op haar inwoners ziek te maken om een klimaatdoelstelling te halen? Dat gelooft niemand toch?

Sterker nog: Beuningen pakt het nu eens heel goed aan. De gemeente wil een windmolenpark in eigen beheer. Dat is een gewaagde stap, maar betekent wel dat inwoners op tal van punten invloed hebben, omwonenden een vergoeding krijgen en er met de opbrengst fantastische en vooral duurzame dingen gedaan kunnen worden voor iedereen.

Daarom een welgemeend advies voor mijn klagende buurtgenoten. Blijf niet hangen in het verleden, maar maak écht gebruik van de invloed die je kan hebben op bijvoorbeeld de exacte locaties (want die zijn nog niet bekend). Maak bindende afspraken over geluid en slagschaduw en verder alles wat je belangrijk vindt. En sleep er daarna een mooie vergoeding uit voor het hele dorp. Dan heb ik er ook nog wat aan.

Door Patrick Huisman