Logo demaasenwaler.nl

Aanbesteding Scharenburg te laag

DRUTEN – Voor de reconstructie van de Scharenburg in Druten heeft het college van B&W 77.000 euro extra nodig. Dat geld is noodzakelijk omdat de vier uitgenodigde aannemers het oorspronkelijke aanbestedingsbedrag te laag vonden. Het college voorkomt zo dat men een provinciale subsidie van maximaal 233.00 euro misloopt. Eerder had de gemeenteraad al bijna 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor de Scharenburg.

Het college erkent dat het eerdere aanbestedingsbedrag te laag was ingeschat. Dat staat in een raadsvoorstel dat het college donderdag 17 januari in een Rondetafelgesprek bespreekt met de gemeenteraad. Samen met een externe adviseur heeft men de begroting voor de reconstructie nogmaals grondig doorgenomen. De GWW-sector (Grond-, Water- en Wegenbouw) in de regio is enorm in beweging. Zo zijn de lonen in de bouw gestegen en hebben (onder-) aannemers, nu er voldoende opdrachten zijn, de prijzen verhoogd.

Ook zijn de prijzen van bouw- en grondstoffen dit jaar extreem gestegen, hetgeen onvoldoende in de ramingen was verwerkt. Asfalt is bijvoorbeeld flink duurder geworden. De aannemers moeten ook rekening houden met avond-, nacht- en weekendwerk, en dat werkt kostenverhogend.

Nog steeds scherp
Volgens wethouder Lepoutre was het voor de gemeente Druten de eerste keer dat zo'n belangrijke aanbesteding mislukte. Een aannemer heeft aangegeven toch niet te zullen inschrijven, ondanks de verhoging van het aanbestedingsbedrag. Het college concludeert hieruit dat het huidige plafondbedrag van de aanbesteding nog steeds scherp is.

De reconstructie van de Scharenburg is onder meer bedoeld om het oversteken voor fietsers en voetgangers te vergemakkelijken, en de verkeerssituatie bij de uitrit van Albert Heijn te verbeteren.

Via mediapartner RN7.

Meer berichten