Logo demaasenwaler.nl

Project duurzaamheid Gelderse basisscholen start vrijdag in Wijchen

WIJCHEN - Leerlingen van basisschool KBS de Viersprong in Wijchen geven vrijdagmiddag 18 januari het officiële startsein voor het Gelderse project "Mijn ideale school". Dat gebeurt in de vorm van een kookles, waarbij gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland meehelpt.

Ook plaatselijke ondernemers zijn bij de start aanwezig. Leerlingen van de school zijn bij de lokale supermarkten langs geweest, omdat ze het gek vinden dat alle winkels zoveel plastic in hun producten stoppen. Het project Mijn ideale school is mede bedoeld om een plan te maken om de winkels zover te krijgen dat ze minder plastic gebruiken.

Eigen schooltuin

Vrijdag worden tijdens de kookles met de leerlingen kleine en grote vragen rondom duurzaamheid besproken. De komende tijd worden er vaker kooklessen gegeven, waar de kinderen leren over het duurzaam produceren en bereiden van voedsel en de plek die eten inneemt in de verschillende godsdiensten.

In de schooltuin verbouwen ze groente en fruit en leren ze hoe ze geen gif moeten gebruiken, zodat ook insecten kunnen leven. Ook willen ze een oven aanleggen voor de kooklessen.

Initiatief van provincie Gelderland

'Mijn ideale school' is een project voor basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. Het is een initiatief van de provincie Gelderland. Basisscholen uit de gehele provincie konden een idee indienen om hun schoolomgeving te verduurzamen.

Elf geselecteerde projecten ontvangen hiervoor van de provincie Gelderland 3.500 euro én de inzet van een kunstenaar. Deze kunstenaar helpt de scholen op een andere manier te kijken naar vraagstukken en oplossingen. Daarnaast prikkelt de kunstenaar de van nature aanwezige nieuwsgierigheid en creativiteit van de kinderen. In Wijchen worden de leerlingen bijgestaan door de kunstenaar Alphons ter Avest.

Bron via mediapartners RN7.

Meer berichten