Logo demaasenwaler.nl
Het Korenfestival kent een hoog meezinggehalte.
Het Korenfestival kent een hoog meezinggehalte. (Foto: Martin Sahalessy)

Schitterende smartlappen tijdens Korenfestival

ALPHEN - Het Korenfestival van Smartlappenkoor 't Anker is al jaren een groot succes. Dit jaar vindt het avondvullende muziekfestijn in dorpshuis De Hucht in Alphen plaats op zaterdag 26 januari vanaf 19.30 uur. Muziek is er dit jaar van zowel 't Anker als gastkoor De Noorder Diva's uit den Bosch.

De geschiedenis van het smartlappenkoor gaat terug naar een herfstavond in 2003, wanneer enkele stamgasten van café 't Anker bij gebrek aan gespreksstof meezingen met de, voornamelijk Nederlandstalige, achtergrondmuziek. Dat bevalt zo goed dat één van hen oppert een smartlappenkoor op te richten. 'Nog geen maand later was Smartlappenkoor t Anker een feit', vertelt voorzitter Stefan van Wichen.

Het koor telt inmiddels vijfentwintig leden. Mari van Zon zorgt voor de muzikale begeleiding op keyboard, dirigente is Mirriam Derks. Het koor kent al jaren een wachtlijst. 'We zitten momenteel écht aan het maximum qua leden', legt Van Wichen uit.

'Met een koor van deze omvang kun je overal en op alle gelegenheden terecht. Van kerk tot zorgcentrum en van verjaardag tot jubileum. Regelmatig zijn we te gast op korenfestivals van andere smartlappenkoren, zoals bij de Waredo's uit Dodewaard. Dat bracht de Alphense club op het idee om ook eens zelf een dergelijke activiteit te organiseren.
'De inmiddels overleden Gertjan van Schaijk was acht jaar geleden de initiatiefnemer voor het Korenfestival in Alphen. Vanaf de start in 2012 is het jaarlijkse festijn in Alphen een groot succes. De sfeer is goed, de koren op dreef, en het publiek enthousiast. Het grotendeels Nederlandse repertoire heeft bovendien een hoog meezinggehalte', vertelt Van Wichen. Ook dit jaar staan er zowel 'oude bekenden' als nieuwe nummers op het programma. 'Wat dacht je van Bad Moon Rising van CCR en Het Leven Danst Sirtaki van Klubbb3'.

Kaartjes voor het Korenfestival kosten 5 euro en zijn te verkrijgen bij bloembinderij Creatief in Dreumel of per mail via info@smartlappenkoor-alphen.nl.

Meer berichten