Babbels

Column

Columnvoer

'Je hebt zeker weer genoeg voer voor je column?!', die veelzeggende vraag kreeg ik tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Beuningen. Ik kon de beste man geen ongelijk geven.
De inspiratie sloeg al toe toen ik bij aankomst over een rode loper moest en er een cultureel clubje klaarstond om me te begroeten met een 'yell'. Dankzij al dat geschreeuw hoorden ze zelf niet hoe ongemakkelijk dat wel niet was.

Binnen kwam de nieuwe burgermoeder vrij vlot met haar nieuwjaarsspeech. Haar rede was qua lengte en toegankelijkheid precies goed, maar ietsjes meer boodschap en visie hadden niet misstaan. Zo'n nieuwjaarsspeech is één van de zeldzame momenten dat een burgemeester 'n eigen geluid kan laten horen. Doe dat dan ook!
Nee, Bergman kwam met gemeenplaatsen zoals 'saamhorigheid is kenmerkend voor deze gemeente'. Werkelijk? In mijn beleving komen we vooral samen als we collectief ergens tegen zijn. Vooral in Winssen en Weurt zijn ze daar goed in.

Verder stelde ze vooral veel vragen zonder antwoord. Ook over zorgenkindjes als het jongerenbeleid: 'In hoeverre houdt ons toekomstig beleid rekening met de jongere generatie?' was haar vraag. Tja, Daphne, dat mag je helemaal zelf invullen, toch? Helaas kwam ze niet verder dan dat ze hierover in gesprek wilde met de gemeenteraad en jongeren.

Na de speech werd het leuker. Ongetwijfeld willekeurig gekozen burgers stelden per videoboodschap vragen aan de burgemeester. Wat ze wilden weten was niet zo bijster origineel, haar antwoorden des te meer. Bergman deed haar best leuk en treffend uit de hoek te komen en bewees daarmee haar kracht: improvisatie. Deze burgemeester staat niet zo snel voor het blok met de mond vol tanden.

Al met al bood de bijeenkomst dus voldoende voer. Voor de column, maar ook voor de columnist die zelf nog wel een prangende vraag voor burgemeester Bergman heeft: welke traiteur heeft die overheerlijke hapjes geleverd?