Babbels: Haatzaad

Column

Terwijl de internationale media in rep en roer is over de Nashvilleverklaring, had Maas en Waal haar lokale versie. In een ingezonden brief naar deze krant vertelde Ceciel Kalkers over een verbijsterende dienst in de Wamelse St. Victorkerk op tweede kerstdag.

Daar verkondigde pastoor Massaer onder het thema 'doe ons opengaan voor elkaar' nog dubieuzere dingen dan de titel van de preek al deed vermoeden. Kalkers hoorde m'neer pastoor verklaren dat 'de indoctrinatie van de genderideologie rechtstreeks ingaat tegen de scheppingsorde en datgene promoot wat niet katholiek is.' Niet bepaald de vredelievende boodschap van naastenliefde die je zou verwachten.
En Ceciel had die boodschap heus niet verkeerd begrepen. Dat bleek wel toen ze een paar dagen later contact zocht met Massaer omdat ze zijn uitspraken kwetsend vond voor homo's. Dat had ze beter niet kunnen doen, want hij liet zonder blikken of blozen weten dat geaardheid wat hem betreft een keuze is.

Daar gaan we weer! Een verwarde pastoor in Wamel en ruim 250 protestante reli-gekkies in Nederland zetten de hele LHBT-gemeenschap weg als tweederangsburgers. En dat mag straffeloos gebeuren. Geen politie-inval bij een kerk, geen arrestatiebevel voor SGP-leider Kees van der Staaij die z'n krabbel zette omdat je wat hem betreft g*dverdorie gewoon christen moet kunnen zijn.

Het meest frustrerende is de machteloosheid. Wat ik hier ook schrijf, ik ga zowel voor- als tegenstanders niet op andere gedachten brengen. Ik hoop hooguit dat mensen die nog uit de kast moeten komen, zich niet monddood laten maken. Juist dit soort intolerantie is een signaal dat je luid en duidelijk moet durven zijn wie je bent.

Misschien moet ik een soort Maas en Waalse verklaring schrijven als tegenhanger van dat enge, evangelische epistel.

Ik zou 't kort houden en verwijzen naar één simpel, allesomvattend advies uit 1 Petrus 4:8: 'Heb elkaar vóór alles innig lief, want liefde bedekt tal van zonden.' Behalve moedwillige onverdraagzaamheid en in vroomheid gedoopt haatzaad.

Door Patrick Huisman